GIR FIRE MILLIARDER TIL RASSIKRING: Det lovet samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa på en pressekonferanse torsdag.
GIR FIRE MILLIARDER TIL RASSIKRING: Det lovet samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa på en pressekonferanse torsdag.

Kleppa gir 150 millioner mindre til rassikring i 2010

Samferdselsministeren varsler fire milliarder kroner til rassikring de neste årene, men regjeringen bruker mindre penger i 2010 på rassikring enn de lovet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har varslet ca. fire milliarder kroner til rassikring fra 2010–2013. Det betyr to milliarder kroner på fylkesveinettet og to på riksveinettet, fortalte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa på en pressekonferanse torsdag, og konstaterte:

– Rassikring er viktig.

På fylkesveinettet er det 110 rasutsatte strekninger som skal utbedres i perioden frem til 2013.

Se hvordan regjeringen vil fordele midlene til rassikring på fylkesvegnettet (PDF-fil)

Se hvordan regjeringen vil fordele midlene til rassikring på riksvegnettet (PDF-fil)

Bruker mindre penger

Regjeringen bruker likevel mindre penger på rassikring enn det de først lovet.

850 millioner kroner skal brukes på rassikring for 2010, men det var varslet å bruke én milliard kroner. Årsaken skal være at det ikke finnes nok planer som er utarbeidet til å sikre veiene.

– På budsjettet for 2010 har vi lagt inn 850 millioner kroner til rassikring. Noen spør kanskje hvorfor vi ikke smeller til med én milliard med en gang? Svaret er at det ikke var planer til én milliard, sa Magnhild Meltveit Kleppa pressekonferansen.

Samferdselsministeren mener Klat regjeringen prioriterer rassikring.

– Mitt budskap er at vi kjenner uroen. Vi vet at det er viktig å prioritere rassikring – og vi gjør det. I denne tiden gir det også arbeid til en bransje som trenger arbeid, sa Kleppa.

RAS STOPPET VED VEIEN: Her gikk det et ras torsdag formiddag som snoppet 200 meter fra veien.  (Foto: Arne Rocivk/TV 2)
RAS STOPPET VED VEIEN: Her gikk det et ras torsdag formiddag som snoppet 200 meter fra veien. (Foto: Arne Rocivk/TV 2)

Roste Statens vegvesen

Hun brukte også anledningen til å skryte av de ansatte i Statens vegvesen.

– De er nødt til å følge med natt og dag, og til tider utsetter de seg selv for farlig arbeid. De gjør et veldig godt arbeid for å hindre ras, og fortjener noen ekstra gode ord i en tid som dette, sa Kleppa.

Ras stoppet 200 meter fra veien

Så sent som torsdag formiddag gikk det en nytt ras, denne gangen på Storfonna på Ørskogfjellet ved fjellovergangen mellom Ålesund og Vestnes.

Snømassene stoppet 200 meter fra veien E39/136, som er hovedveien til Ålesund.

– Nå kan det ikke bli verre. Situasjonen er på det verste nå, sier seksjonssjef i Statens vegvesen Ivar Hol til tv2nyhetene.no.