Bjarne Undheim bryter med Nortura

Tidligere bondelagsleder Bjarne Undheim mener Nortura favoriserer store bønder og forlater derfor samvirkebedriften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan ikke være medlem i en organisasjon som oppfører seg stikk i strid med god samvirketanke og med det som er ønsket landbrukspolitikk i dette landet. De går helt på tvers av det som er det ideologiske grunnlaget for et samvirke, sier Undheim til Nationen.

Han sier at hele samvirketanken er å gi bonden et strategisk verktøy for markedsmakt uansett om han er stor eller liten. Slik fungerer ikke Nortura i dag, ifølge Undheim, som nå går over til konkurrenten Fatland.

Fra gården sin vil Undheim ved årets slutt ha levert rundt 45 tonn svinekjøtt, 10 tonn storfekjøtt og 2.000 kilo fårekjøtt.

– Nortura er et selskap som gjennom sin ekstrabetaling til de store, de såkalte puljetilleggene, bevisst fremmer et industrielt landbruk. Når jeg har levert 500 griser til slakt, sitter jeg igjen med 55.000 kroner mindre enn det en med full kvote har når han har levert sine første 500, sier Undheim.

Styreleder Sveinung Svebestad i Nortura synes det er synd at Undheim bryter med samvirkebedriften, men er ikke enig i begrunnelsen.

– Det er selvfølgelig beklagelig at en så profilert tillitsmann som Bjarne Undheim gir seg som samvirkebonde. Men jeg synes ikke resonnement hans henger helt på greip, sier Svebestad.

Han mener det er frittstående slakterier i sentrale strøk som har presset Nortura til å øke prisene til dem som leverer mye. (©NTB)