Vil legge ned legenes turnusordning

Turnustjenesten for leger er i ferd med å bryte sammen på grunn av mange søkere. Ordningen er dessuten for god for legene. Nå vil Helsedirektoratet legge den ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag har alle legestudenter lovfestet rett til turnusplass etter endt utdanning. Det betyr at staten oppretter så mange turnusplasser som trengs.

I et forslag Helsedirektoratet legger fram torsdag, foreslår de å fjerne hele turnusordningen og erstatte den med egne nybegynnerstillinger myntet på nyutdannede leger. Dermed skal ikke staten lenger ha ansvar for at legene kommer ut i jobb, skriver Aftenposten.

At ordningen er så god er hovedårsaken til at Helsedirektoratet nå foreslår å legge den ned. De siste årene har det vært en betydelig økning av studenter med godkjent utdanning fra EØS-land som søker norske turnusplasser. Det har ført til lange ventelister.

- Få andre land har en ordning der staten forplikter seg til å finne en jobb for legene etter endt utdanning. Derfor har nok mange nyutdannede leger fra andre land sett på Norge som et veldig attraktivt sted å begynne karrieren, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

En annen utfordring med dagens ordning har vært at det er antallet nyutdannede leger som avgjør hvor mange legestillinger staten må opprette. Å måtte opprette stillinger det strengt tatt ikke er behov for, er kostbart. (©NTB)