Bilvask er vanligvis en ganske fredfylt aktivitet, men ikke denne gangen. Det endte i vaskeekte slåsskamp! Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Bilvask er vanligvis en ganske fredfylt aktivitet, men ikke denne gangen. Det endte i vaskeekte slåsskamp! Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Bergenserne får ikke lov til å vaske bilen

Fra og med onsdag stenger kommunen vaskehaller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen kommune vedtok onsdag å innføre forbud mot å vaske bilen i vaskehaller.

– Selv om vi nå forventer nedbør i dagene som kommer, er vannsituasjonen fremdeles anstrengt. Vi innfører derfor forbud mot å benytte bilvaskemaskiner tilknyttet kommunal vannforsyning fra 17. mars, opplyser fagdirektør Magnar Sekse i en pressemelding.

vaskehall
vaskehall

Bøttevask er lov

Kommunen har også bestemt seg for å forby bruk av slanger tilknyttet kommunal forsyning til å spyle gater, fortauer, husfasader, biler og lignende rengjøring.

Vask som gjøres ved bruk av bøtter og kanner er derimot tillatt.

Ifølge kommunen brukes det hvert døgn 500.000 liter vann til bilvask opp bensinstasjoner og vaskehaller i Bergen.

– 500.000 liter vann i døgnet tilsvarer en vannmengde på to liter per innbygger per døgn. Med dagens vannforsyningssituasjon bør bruk av vann til bilvask begrenses så mye som mulig, sier Sekse.

Kan stenge vannet som straff

I pressemeldingen opplyses det at kommunen kan gi dispensasjon til bilvaskemaskiner med spesielt lavt forbruk, d.v.s. mindre enn 70 liter per bilvask.

Dersom man bryter forbudet kan straffen bli streng.

– Vi har hjemmel til å kutte vannforsyningen deres, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad, til Bergens Tidende.

Tørr vinter

Situasjonen med vannmangel i Bergen er mildt sagt spesiell, og nylig ble det tatt i bruk reservekilder for forsyne innbyggere i byen med drikkevann.

– Det er den tørreste vinteren på 100 år, og vi er vant til å få jevnt påfyll fra oven. Når vi ikke får det så er vannforsyningen bygd ut slik at vi har reserver for 120–130 døgn, og vi har brukt opp ganske mange av de døgnene nå, sa Sekse til tv2nyhetene.no tirsdag.