kakao (Foto: Danmarks Radio)
kakao (Foto: Danmarks Radio)

Her er opptakene som gir norsk sjokolade en bismak

Dansk dokumentar viser sjokoladeindustriens mørke bakside.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eierne av kakaoplantasjene i Vest-Afrika blir tvunget til å finne den billigste arbeidskraften som er tilgjengelig – barn.

Åtte år gamle

I Elfenbenskysten blir barn ned i åtteårs alderen smuglet inn fra naboland som Mali og Burkina Faso for å arbeide på plantasjene. Et filmteam fra Danmarks Radio har vært på reise i Elfenbenskysten og møtt flere av barna som jobber der, til tross for at den lokale kakaoindustrien benekter at det dreier seg om barnearbeid og menneskehandel.

Et av barna som blir intervjuet i dokumentaren «Sjokoladens mørke side» er 12 år gamle Miriam, som forteller at hun ble tatt med av en kvinne til Elfenbenskysten.

– Hun sa at jeg skulle få tjene penger, sier Miriam Marico.

i 2001 skrev verdens største sjokoladeprodusenter under på en avtale om at barnearbeid og såkalt trafficking ikke skulle finne sted i kakaoindustrien etter 2008.

Razzia

Ifølge danske Ekstra Bladet har Interpol gjennomført en rekke razziaer på plantasjer i Elfenbenskysten de siste årene. Ved den seneste aksjonen i juni i fjor ble 65 barn reddet ut.

I løpet av perioden 2006 til 2009 har politiet funnet over 300 barn helt ned i seksårsalderen. I samme periode ble 48 bakmenn pågrepet, skriver den danske avisen.

Kan finnes i norske produkter

Kakaoen fra plantasjene i Vest-Afrika selges gjennom internasjonale kakaobørser og er vanskelig å spore. En kan derfor ikke utelukke at kakao høstet på plantasjer som benytter seg av barnearbeid brukes i sjokolade som lages av norske produsenter og selges i Norge.

– Helt uakseptabelt

Den norske sjokoladeprodusenten Nidar er blant de mange selskapene som benytter seg av kakao fra Vest-Afrika i sin produksjon.

– Tvunget arbeid, enten det gjelder barn eller voksne, er selvsagt helt uakseptabelt, sier informasjonssjef i Nidar, Ellen Behrens, til tv2nyhetene.no.

Informasjonssjef i Nidar, Ellen Behrens. (Foto: Nidar)
Informasjonssjef i Nidar, Ellen Behrens. (Foto: Nidar)

Hun forteller at Nidar i flere år har engasjert seg i å forbedre forholdene på kakaoplantasjene i Vest-Afrika gjennom blant annet medlemskap i World Cocoa Foundation, egne skoleprosjekter og annen bistand.

Samarbeid med myndigheter og bistandsorganisasjoner

– Men vi er ydmyke når det gjelder de utfordringene bransjen står overfor. Vi har engasjert oss i mange år, men her trengs det mer arbeid i lang tid fremover, sier Behrens og etterlyser et tettere samarbeid mellom næringslivet, myndighetene og bistandsorganisasjoner for å løse problemet.

– Er det aktuelt å forhandle mer direkte med plantasjer i Vest-Afrika for å ha bedre kontroll over arbeidsforholdene?

– Det finnes i dag svært begrensede muligheter for å spore kakaoen direkte tilbake til bøndene, men vi vurderer hva vi kan gjøre for å øke kontrollen, sier Behrens.