Giske: – Kan ikke gi bort statens verdier

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier at en strid mellom Statkraft og Troms Kraft om bruk av vannkraften i Bardufossen koker ned til et spørsmål om penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var KrF-leder Dagfinn Høybråten som tok opp saken i den muntlige spørretimen onsdag.

Han betegnet det som prinsipielt viktig og noe helt nytt hvis det er slik at et statskontrollert selskap som Statkraft skal bruke hjemfallsretten over et annet offentlig eid selskap, i dette tilfellet et kraftselskap eid av Troms fylke.

– Statkraft har gitt en langsiktig leieavtale til fylkeskraftlaget i Troms. Denne avtalen utløper 1. april. Det er ikke noe mål for regjeringen gjennom Statkraft å bruke hjemfallsretten i alle sammenhenger. Statkraft kan godt leve med at Troms Kraft utnytter den aktuelle fallkraften, men det må skje mot et vederlag, sa Giske.

Han mente at regjeringen ikke har mandat fra Stortinget til å gi bort statens verdier, ikke minst fordi muligheten ligger der for at Troms kanskje kan finne på å privatisere sitt kraftselskap, slik andre fylker har gjort. Da vil statens kraftverdier uten vederlag kunne gå over på private hender.

– Men jeg skal fredag møte alle berørte parter og regner med at saken kan løses på en minnelig måte. Det koker ned til å bestemme hva som er en rimelig leieavtale, sa Giske. (©NTB)