VRAK: Bilen havnet på taket og ble totalvrak og kondemnert bare 12 dager før Heidi Tenold skulle gjøre den om til personbil. Dermed ble det økonomiske tapet stort for henne (Foto:  PRIVAT/KAY STENSHJEMMET )
VRAK: Bilen havnet på taket og ble totalvrak og kondemnert bare 12 dager før Heidi Tenold skulle gjøre den om til personbil. Dermed ble det økonomiske tapet stort for henne (Foto: PRIVAT/KAY STENSHJEMMET )

– Toyotaen min gikk amok på gårdsplassen

Heidi Tenold opplevde sitt livs største mareritt. Bilen havnet på taket og hun på sykehus.

– Jeg satte meg i bilen, startet og alt syntes å være normalt. Men da jeg satte automatgiret i «drive» ruset V8-motoren med 255 hestekrefter opp og bilen skjøt fart, forteller Heidi Tenold (50), til Romerikes Blad

– Det hylte i motoren og bilen spant på alle fire hjul bortover den smale innkjørselen. Jeg tråkket inn bremsen alt jeg klarte, men bilen fortsatte videre likevel. Etter 35 meter gikk det galt. Sammenstøtet med store kantsteiner i innkjørselen var så kraftig at flere tonns store steiner skvatt unna og bilen gikk rundt og ble liggende på taket.

Mørbanket

Hun ble mørbanket i rundkastet og måtte på Ahus til grundig sjekk etter en stor kul i hodet, blåveis og blåmerker over hele kroppen.

Bilen ble totalvraket og kondemnert.

– Når det først gikk galt, er jeg glad det ikke skjedde utenfor en skole eller barnehage. Jeg kunne ha drept noen, eller kanskje blitt drept selv, sier hun.

Ikke trodd

Men den vanvittige historien var det få som trodde på. Det ble stilt spørsmål om kvinnen kunne tråkket på gassen i stedet for bremsen.

– Nå har det skjedd mange lignende episoder med nyere biler. Det er mye oppmerksomhet i media. Men slike episoder er ikke noe nytt slik man kan få inntrykk av. Mange bileiere har opplevd såkalt SUA-situasjoner (Sudden Unintended acceleration). Det har skjedd med flere bilmerker over hele verden. Men felles for alle slike episoder er at bileier ikke blir trodd, sier Heidi Tenold.

Media har opp gjennom årene skrevet om de såkalte «plutselige utilsiktede akselerasjoner», som har endt med forferdelse for mange. I noen tilfeller har politiet vurdert å sikte bilfører for uaktsomhet.

Vurderte krav

Tenolds forsikringsselskap vurderte regresskrav mot Toyota, men fant ut at man trolig ikke ville kunne føre bevis for at Toyota hadde opptrådt uaktsomt.

I går fortalte Heidi Tenold om sine opplevelser i P4.

Toyota er nå i medias søkelys etter at flere Toyota-eiere har meldt om lignende tilfeller. Siste tilfelle var i Kristiansand, der en bileier opplevde at bilen akselererer opp i over 170 km/t uten at bileier får stoppet bilen. Den utilsiktede ville ferden endte i autovernet.

Gikk fryktelig fort

Heidi Tenolds Toyota var fra 1999, hadde cruisekontroll og automatgir.

– Jeg tror det kan ha skjedd noe med cruisekontrollen og at motoren dermed fikk beskjed om full akselerasjon. Gasspedalen kan i alle fall ikke ha hengt seg opp fordi jeg aldri fikk tid til å sette foten på gassen, forteller hun.

Tenold sier at alt gikk unna på to-tre sekunder og at hun ikke fikk tid til å tenke på å forsøke å slå av tenningen.

Føler seg dårlig behandlet

Heidi Tenold sier hun føler seg dårlig behandlet hos Toyota.

– Ingen trodde på meg, og jeg føler vel at de ikke gjorde nok for å finne en mulig årsak. Toyotas mekanikere fant ingen feil. Men jeg er sikker på at de bare konstaterte at wireoverføringer var i orden og ikke brukte mye tid på annet. Det eneste svaret jeg fikk, og som dagens uheldig bilister får; dette skal ikke gå an. Det føles veldig ille å ikke bli trodd. Servicen jeg fikk var svært dårlig, sier hun.

Heidi Tenold kjøpte en ny Toyota etter denne hendelsen. Familien har hatt rundt 15 biler av merket Toyota.

– Men dette er den siste, sier hun og peker mot sin lille Yaris.

– Etter de siste episoden, er det mange som kontakter meg for å fortelle om lignende situasjoner. Vi vil nok oppleve mye mer at dette i framtiden, sier hun.

Tenold har tidligere fortalt om denne episoden i bilbladet Motor. Nå viser det seg at det er flere slike episoder man ikke finner ut av.

– Gjør så godt vi kan

Informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen, beklager at Heidi Tenold føler hun ikke ble tatt på alvor.

– Vi føler med henne og beklager. Vi har prøvd så godt vi kunne å finne årsaken, uten at vi klarte det, sier han.

– Kjenner du SUA-begrepet?

– Ja, det er et begrep man bruker mye i USA. Men det har vært en del tilfeller også i Norge. Men bileiere har som regel klart å håndtere disse situasjonen, som vi ikke kan si med sikkerhet hva kommer av. Mest sannsynlige årsak er at gasspedaler henger seg opp, eller at dørmatter forårsaker at gasspedal låser seg, sier han.

Espen Olsen bekrefter at biler med cruisekontroll og automatgir kan forårsake utilsiktede akselerasjoner.

– Men da må man på et vis komme bort i hendelen til cruisekontrollen, sier han.

Du kan lese flere bilsaker hos rb.no - klikk her