BARNA FØRST: Psykolog Frode Thuen mener det er viktig at folk vet hvem de er, hvor de kommer fra og hva som er deres biologiske opphav. (Foto: TV 2/Geir Huneide/Jan Kåre Gåsemyr)
BARNA FØRST: Psykolog Frode Thuen mener det er viktig at folk vet hvem de er, hvor de kommer fra og hva som er deres biologiske opphav. (Foto: TV 2/Geir Huneide/Jan Kåre Gåsemyr)

– Overgrep å hemmeligholde far

Titusener av nordmenn lever med ukjent far. Eksperter mener det kan være både stor psykisk belastning og et overgrep å bli forhindret fra å kjenne sitt biologiske opphav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig kan det også forhindre muligheten til å avsløre og forebygge alvorlige arvelige sykdommer.

Pappa Mathias Davidsen koser seg med barna, Iben (2) og storebroren Leon (5). Begge nyter godt av å kjenne sin egen pappa. Men Mathias vet ikke hvem hans far er.

– Man blir jo nysgjerrig, jeg vil gjerne vite hvor jeg kommer ifra. Det er viktig for meg, for barna mine og for hele familien, forteller Mathias Davidsen til TV 2 Nyhetene.

I går fortalte TV 2 at Mathias og flere titusener nordmenn har ukjent far. Kvinner plikter ikke å oppgi hvem som er far og blir heller ikke straffet for å lyve. Mathias fikk for to år siden vite at hans pappa ikke var hans biologiske far. Siden har han hatt et sterkt ønske om å finne sannheten.

LES OGSÅ: Titusener lever med ukjent far

– Alvorlig inngrep

– Jeg tenker at det er viktig at folk vet hvem de er, hvor de kommer fra, hva som er deres biologiske opphav. Det er med på å forme oss som personer, identiteten vår og en tilhørighet til slektens gang. Det å bli frarøvet denne muligheten er et ganske alvorlig inngrep egentlig, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

Psykolog og samlivsekspert Frode Thuen tror at det offentlige, som vanligvis setter barns behov høyest, kvier seg for tråkke inn på en privat arena preget av tabu og intime familiehemmeligheter.

Emosjonelt overgrep

Thuen påpeker at det er barna dette dypest sett handler om. Og at det er barna som har rett til å ha foreldre, og det er ikke en rett for foreldre å ha barn. Og når de behovene kolliderer mener Thuen det må være hensynet til barna som veier tyngst.

– Kan du kalle det å hemmeligholde fars identitet for et emosjonelt overgrep?

– Ja på en måte i hvert fall, dersom den kunnskapen finnes og barnet blir hindret i å få den kunnskapen, så vil jeg si at det er et overgrep, påpeker Thuen overfor TV 2 Nyhetene.

Frykter arvelig sykdom

Mathias Davidsen har flere motiv for å fortsette jakten på sin ukjente biologiske pappa som hans mor ikke har hjulpet ham med å finne eller avsløre.

– La oss si at min biologiske far er bærer av en genetisk sykdom. Hvis du vet om den så kan du gjøre noe med det. Hver gang jeg får et skjema med spørsmål om jeg har noen sykdommer i familien kan jeg ikke svare. Jeg vet jo ikke om det, sier Davidsen.

Overlege i klinisk genetikk, Gunnar Hauge ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin ved Haukeland Universitetssykehus, mener det kan viktig å sitt eget genetiske opphav. Han vil ikke overdrive betydningen, men påpeker at det kan være viktig i noen tilfeller.

Kan arve kreft og hjertesykdommer

– Og det gjelder særlig dersom det kan være mye kreftsykdom eller hjerte/karsykdommer i ung alder i familien. Enkelte sykdommer er det dessverre ingen behandling for, andre ganger som for eksempel knyttet til arvelige kreftsykdommer, finnes det forebyggende tiltak som kan være ganske effektive i noen tilfeller, sier Hauge til TV 2 Nyhetene.

– Hva kan man gjøre om man avdekker noe?

– Hvis man mistenker at det er noe arvelig kan via fastlege henvises til en avdeling som vår, og så kan vi utrede om det er risiko i familien eller ikke.

– Har man utredet og avslørt sykdommer på denne måten tidligere?

– Ja, vi har eksempler på at folk plutselig er blitt klar over at i familien de tilhører så finnes det la oss si en arvelig nevrologisk sykdom som de ikke har vært klar over før og som de finner ut av og hvor vi kan bestemme deres risiko ved å ha den sykdommen, sier Hauge, som mener det normalt sett er lite sjanse for å arve farlige sykdommer.

Opprettet Facebook-gruppe

Mathias Davidsen mener det er viktig å belyse dette temaet og har opprettet en egen Facebook-gruppe i sakens anledning.

Her ønsker han å samle andre i tilsvarende situasjon, og ellers andre som bryr seg.

Gruppen har han kalt «Når far ikke er far, og mor nekter gi svar!»