gjemsonstad_split
gjemsonstad_split

Vil stoppe arveoppgjør til høyreekstreme

Antirasistisk senter og SOS Rasisme vil prøve saken for Justisdepartementet og den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Nicolai Kvisler, mannen som er dømt til 17 års fengsel for rasistdrapet på Benjamin Hermansen, er trolig en av dem som vil motta en større pengesum i et arveoppgjør.

Det får SOS Rasisme til å se rødt.

– Ingen nazister skal belønnes for drap, sier Ola Melbye Pettersen, 1. nestleder i SOS Rasisme.

Han får støtte av Antirasistisk Senter.

– Det burde aldri være mulig å gi pengegaver eller arv som kompensasjon for grove kriminelle handlinger. Dette motvirker hele straffesystemet, sier Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk Senter.

2,5 millioner kroner

Det er to år siden TV 2 avslørte en liste over arvemottakere etter Oslo-kvinnen Clara Weltzin. Hun etterlot seg 2,5 millioner kroner som skulle gå til «personer eller organisasjoner som arbeider mot fremmedinnvandring til Norge».

På listen som TV 2 Nyhetene avslørte sto ikke Kvislers navn oppført, men hans mor. På den måten forsøkte Onstad og Aasen å kamuflere pengene til Kvisler. Kvisler ble dømt til å betale flere hundre tusen kroner til Benjamins mor i erstatning og oppreisning og en pengegave til han personlig ville trolig blitt beslaglagt av staten.

– Han har vært en kjempe når det gjelder kampen mot innvandring, sa Erik Gjems-Onstad til TV 2 Nyhetene i 2008.

Egen arvekomité

Han satt i komiteen som ble utnevnt av Weltzin for å fordele millionarven.

De andre medlemmene var Egil Karlsen og Norvald Aasen som begge hadde vært aktiv i Folkebevegelsen mot innvandring (FMI). Det siste medlemmet i komiteen, Bjarne Pettersen, var tilknyttet Nasjonalt Folkeparti på 80-tallet.

Pettersen hadde de siste årene tett kontakt med sentrale folk i den høyreekstreme gruppen Vigrid.

Omstridt liste

I 2008 avslørte TV 2 Nyhetene også fordelingslisten ført i pennen av Erik Gjems-Onstad. Han ønsket blant annet å gi 250.000 kroner til Ole Nicolai Kvisler, som var dømt til 17 års fengsel for det rasistisk motiverte knivdrapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen på Holmlia 26. januar 2001.

Drapet vakte stor avsky, og over 40.000 nordmenn gikk i fakkeltog gjennom Oslos gater for å vise motstand mot rasisme.

Store summer

Også andre personer på den ytterste høyre fløy skulle få store summer.

Blant de øvrige mottakerne var den profilerte jødehateren og nazisympatisøren Tore Tvedt.

Også leder av Vigrid, Torgrim Bredesen sto på listen.

Det samme gjorde partiet Norgespatriotene og lederen Øyvind Heian som var foreslått med en utbetaling på til sammen 500.000 kroner. Heian var tidligere dømt for trusler mot justisminister Knut Storberget.

SE HELE DEN HÅNDSKREVNE LISTEN HER

Vil ha lovendring

De to antirasistiske organisasjonene vil nå presse fram en lovendring som forhindrer at dømte drapsmenn kan få penger i et arveoppgjør.

– Vi forventer at Justisdepartementet umiddelbart undersøker muligheten for et lovforbud. Det må gjøres klart, ikke minst overfor de nynazistiske miljøene, at dette er en praksis som ikke skal tolereres. Hvis ikke er risikoen for gjentakelse åpenbar, sier Partapuoli i Antirasistisk Senter.

SOS Rasisme vil prøve saken for den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

– Denne saken utfordrer rettsfølelsen til det norske folk samtidig som den svekker omdømmet til Norge internasjonalt, sier Ola Melbye Pettersen.

– Vi mener at rettsvernet mot rasisme og vold i dette tilfellet må veie tyngre enn arveretten.