RUNDSTJÅLET: I 2009 økte erstatningssummene etter innbrudd, ran og tyveri fra forretninger og småbedrifter med 43 prosent sammenlignet med 2007. (Foto: COLOURBOX)
RUNDSTJÅLET: I 2009 økte erstatningssummene etter innbrudd, ran og tyveri fra forretninger og småbedrifter med 43 prosent sammenlignet med 2007. (Foto: COLOURBOX)

Småbedrifter og butikker blir rundstjålet som aldri før

Til sammen ble det stjålet verdier for 300 millioner kroner i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

I 2009 økte erstatningssummene etter innbrudd, samt ran og tyveri fra forretninger og småbedrifter, med 43 prosent sammenlignet med 2007. Det viser tallene som er rapportert inn fra forsikringsselskapene til FNO.

5913 forretninger og småbedrifter ble rammet av dette i 2009, og erstatningsutbetalingene utgjorde 293 millioner kroner.

– En så kraftig økning av erstatningssummene viser at de kriminelle får stadig større verdier med seg, og utviklingen bekymrer oss, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO.

Profesjonelle står bak

I fjor var det en rekke store innbrudd hos gullsmeder, optikere og urmakere over hele landet, og dette gjør utslag på statistikken. Men også forretninger med andre lett omsettelige varer, som sigaretter og eksklusiv kosmetikk, har hatt hyppige besøk av kriminelle det siste året. I flere tilfeller har tyvene fått med seg verdisaker på opptil en million kroner på et par minutter.

– Det er ingen tvil om at de som står bak mange av disse innbruddene er svært profesjonelle og at dette er godt organisert. De slår seg raskt inn med slegge, eller bruker bil som rambukk. Flere ganger har de også kommet seg inn gjennom tak og vegger. Kriminelle fra Litauen, Polen, Romania og Balkan står bak et stort antall av disse innbruddene, sier Neverdal.

Nødvendige sikkerhetstiltak

Deler av handelsstanden sikrer forretningene sine med alarm, gitter og innbruddssikkert glass.

– Det er likevel fortsatt for mye verdisaker som ligger fremme, og ikke alle har tilstrekkelig sikring rundt bakdører og andre inntrengingsveier, mener Neverdal.