Pøser ut kjemikalier mot lakselus

Bruken av kjemikalier mot lakselus i norske oppdrettsanlegg eksploderte i fjor. Over 5.000 kilo ble brukt, 23 gangar mer enn året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Den store økningen i kjemikaliebruken gjør at Mattilsynet vil be Vitenskapskomiteen for matsikkerhet om å vurdere virkningen utslippene av kjemikalier har på villfisk i oppdrettsområdene, sier seksjonssjef Friede Andersen i Mattilsynet til Bergens Tidende.

Tilsynet er også i samtaler med Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) om hvordan kjemikaliebruken virker inn på miljøet ved oppdrettsanleggene.

Siden lakselus er en krepseart, er det spesielt virkningen av lakselusmiddel på andre krepsearter ved anleggene som er interessant.

Forklaringen på den økte kjemikaliebruken i fjor er at lakselusa har utviklet resistens mot de mest brukte preparatene.

Til tross for den sterke økningen i bruk av lusemidler satte ikke oppdrettsnæringa ny rekord. Toppåret var i 1985, ifølge Bjørn Tore Lunestad ved Nasjonalt institutt for ernæring og sjømatforskning (Nifes). Den gangen ble det brukt 30 tonn lusemiddel selv om produksjonen bare utgjorde fem prosent av dagens. Fram til i fjor ble det brukt veldige lite lusemiddel i oppdrettsnæringen til tross for en kraftig økning i produksjonen. (©NTB)