Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu vil starte samtaler om utbyggingen av jødiske bosetninger. (Foto: EMIL SALMAN/AFP)
Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu vil starte samtaler om utbyggingen av jødiske bosetninger. (Foto: EMIL SALMAN/AFP)

Netanyahu: – Bosettingsbygging går som planlagt

Utbyggingen av jødiske bosettinger fortsetter etter planen i Øst-Jerusalem, fastslår Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uttalelsen kommer midt i en alvorlig diplomatisk uoverensstemmelse med USA.

– Byggevirksomheten vil fortsette slik den har pågått de siste 42 år, sa Netanyahu med referanse til Israels okkupasjon og senere anneksjon av Øst-Jerusalem i 1967.

Okkupasjonen er fordømt av FN.

Les også: – Israel undergraver tilliten til fredssamtalene

– Beklagelig tidspunkt

Det var forsvarsminister Ehud Barak som godkjente bygging av 112 nye leiligheter i bosettingen Beitar Illit på Vestbredden, til tross for at israelske myndigheter i november gikk med på å stanse bosettingene i ti måneder.

Barak hevder de nye bygningene i bosettingen Beitar Illit er nødvendig «av sikkerhetsmessige årsaker».

Statsminister Benjamin Netanyahu betegnet søndag tidspunktet for offentliggjøringen av byggeplanene som «beklagelig», men sa at kunngjøringen ble sendt ut «i beste hensikt».

Forsvarsminister Ehud Barak kalte episoden «et uhell».

Okkupert territorium

Rundt 400.000 israelere bor i bosettinger på Vestbredden, mens om lag 280.000 bor i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Både FN og EU anser israelske bosettinger på okkupert territorium som ulovlige.

Beitar Illit er en bosetting med ultraortodokse jøder fra organisasjonen Machon Meir. I dag bor det rundt 32.200 personer der, og det er den bosettingen som vokser mest i innbyggertall.(NTB/TV 2)