Kamp om kampflybase

En av tidenes største lokaliseringsdebatter er under oppseiling i Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av uken kommer ekspertenes vurdering av tre basealternativer for F-35 Lightning II, den nye generasjonen kampfly som Norge etter planen skal anskaffe inntil 48 av.

Tre muligheter

Flere aviser har brakt lekkasjer fra rapporten som om få dager sendes på høring. Bodø og Ørland synes å ligge i tet framfor Evenes, eventuelt i en kombinert løsning, men den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet vil ikke gi noen kommentarer før høringsreaksjonene er behandlet mot slutten av året.

Rapporten skal i henhold til mandatet ikke rangere de tre basene, men påpeke fordeler og ulemper, både av økonomisk og operativ art.

Lover å lytte

På Stortinget er det foreløpig ingen partier som har noen fast oppfatning om hvor kampflybasen skal ligge. Mye avhenger av hvordan kostnader, støy, miljøproblemer og allierte hensyn blir avveid.

– Jeg håper bare at vi får et grundig høringsnotat som virkelig griper fatt i alle elementene og gir dem en balansert behandling. Men det legger sterke føringer på den politiske behandlingen når forsvarssjefen bruker tung fagmilitær ekspertise til å analysere baseproblematikken. Det skal mye til for å overprøve deres argumenter, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Ivar Kristiansen til NTB.

(©NTB)