– Barn utsettes fortsatt for jødehat i Norge

Mange jødiske foreldre forteller om jødehat mot egne barn. Lærere bekrefter inntrykket. Trakasseringen har ført til at noen måtte flytte til et annet sted, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verken foreldre eller lærere tør stå fram med navn og bilde. En jødisk pappa forteller at sønnen var på vei hjem fra skolen da han ble stoppet av en gjeng eldre gutter.

– De spurte: «Er ikke du jøde?», hvor han da svarte ja. Da skulle han tas fysisk og henges i skogen fordi han var jøde, forteller faren.

Gutten kom seg løs, men ble preget av hendelsen. Trakasseringen fra muslimske gutter ble ifølge faren så ille at familien flyttet til et annet sted. Men fortsatt blir gutten plaget.

NRK har snakket med lærere på videregående skoler med mange muslimske elever. Av frykt for represalier, tør de ikke la seg intervjue. Ifølge kanalen forteller lærerne at det er helt vanlig å henge ut jøder, både gjennom vitser og åpenbare drapsrusler, med henvisning til Koranen. Flere sier de beundrer Hitler, og «jævla jøde» er et vanlig brukt skjellsord i timene.

Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Anne Sender, mener mange muslimske ungdommer har med seg holdninger fra opprinnelseslandet, og at disse holdningene ikke blir imøtegått i den norske skolen.

Islamsk råd er sjokkert over holdningene som kommer til syne. Hvor utbredt jødehatet er, er umulig å si, mener generalsekretær i Islamsk Råd, Shoaib Sultan.

– Det er ganske sjokkerende. Men det mest interessante er å finne ut hvordan vi kan bekjempe hatet, sier han til NRK. (©NTB)