MISTET SØNNEN: Hundrevis av farlige narkotiske stoffer er kun et tastetrykk unna. Andre lages på kjøkkenbenken. Flere fullt ut lovlig. I februar tok trenddop livet av sønnen til Irmelin Wallem. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr / TV 2/)
MISTET SØNNEN: Hundrevis av farlige narkotiske stoffer er kun et tastetrykk unna. Andre lages på kjøkkenbenken. Flere fullt ut lovlig. I februar tok trenddop livet av sønnen til Irmelin Wallem. (Foto: Jan Kåre Gåsemyr / TV 2/)

Livsfarlig trenddop drepte Irmelins sønn

Hundrevis av farlige narkotiske stoffer er kun et tastetrykk unna. Andre lages på kjøkkenbenken. Flere fullt ut lovlig. I februar tok trenddop livet av sønnen til Irmelin Wallem.

– Han hadde familie, han hadde samboer, han hadde en gutt på halvannet år. Min sønn hadde svennebrev som rørlegger og var i full jobb. Han havnet tilfeldigvis på denne festen, og fikk servert dette stoffet. Jeg er ute etter de som selger det, jeg er ute etter de som lager det, sier Irmelin Wallem til TV 2 Nyhetene.

Irmelin Wallem bearbeider sorgen ved å bruke sin stemme til å advare mot flommen av nye og livsfarlige rusmidler – mange i dag fullt ut lovlige.

Bergen og Vestlandet opplever eksempelvis en eksplosjon i bruken av GHB og GBL, det siste fullt ut lovlig. Flere unge har den siste tiden død av rusmiddelet som enkelt produseres på kjøkkenet.

Skåler med dødelig stoff

– Jeg tenker sånn at hvis folk fortsatt, etter de leser om dødsfallene som skjer angående dette stoffet her, og folk fortatt sitter å skåler med samme stoffet helgen etterpå, da blir jeg forferdelig provosert, sier Wallem.

Wallem er opptatt av å advare både foreldre og unge mennesker. En kort eller en pille ser så uskyldig og ufarlig ut. Hun vet bedre:

– Det var bare så grusomt å få meldingen, at det kan ikke beskrives med ord egentlig, det var det den eneste sønnen jeg hadde, mitt første barn, og han var en ufattelig flott gutt, var glad i alle og hadde livet foran seg.

I Bergen og distriktene rundt eksisterer det flere «hjemmefabrikker» som produserer de dødelige dosene med GHB, som utvikles av GBL. Også GBL inntas, stoffet omdannes til GHB i kroppen og gir en alkohollignende rus. Faren er overdose som kan føre til hjertestans, pustesenteret kan lammes og koma inntreffe.

Blandes på kjøkkenet

GBL blandes ofte ut på kjøkkenet, fordeles og drikkes av korker og omdannes til GHB inne i kroppen.

Ifølge moren hadde den 25 år gamle sønnen tatt noen korker med det dødelige stoffet, enten GHB eller GBL, før han sovnet. Han skal ha våknet igjen, da de andre sov og så drukket mer av stoffet.

– Han har vel tenkt at dette går bra, men ble altså funnet senere av de andre festdeltakerne inne på baderommet, de fant han liggende på gulvet, da var han allerede blå i ansiktet, forteller moren.

Legehelikopteret kom, de fikk pulsen tilbake, han ble lagt rett i respirator på Hadeland universitetssykehus. Men livet sto ikke til å redde.

Hjertet reddet annet liv

– Og der lå han da fra søndag til mandag kveld. Han var donator, så hjertet hans ble brukt til å redde et annet liv, det er trøsten oppe i denne tragedien for meg, sier moren.

Wallem er opptatt av at helsemyndighetene nå reagerer raskt med å sette GBL og andre farlige stoffer opp på narkotikalisten. Hun ber helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen reagere raskt:

– Myndighetene må reagere langt raskere med å føre disse livsfarlige stoffene opp på narkotikalisten, sier moren.

Og hun er rystet over holdningene til mange av stoffene som er livsfarlige, men ikke forbudt:

– Det er så mange kyniske mennesker i dette landet her som bevisst også prøver å dope ned for eksempel kvinner eller unge jenter. Jeg ber foreldre være mer observante, også ungdommene som bruker disse stoffene.