SØPPELBERG: Over 40 rumenere etterlot seg flere lastebillass med søppel etter at de ble kastet ut på grunn av brannfare. (Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2/)
SØPPELBERG: Over 40 rumenere etterlot seg flere lastebillass med søppel etter at de ble kastet ut på grunn av brannfare. (Foto: Åse Røyset Spalder / TV 2/)

Bodde på søppelberg i brannfelle

Over førti rumenere etterlot seg flere lastebillass med søppel etter at de ble kastet ut på grunn av brannfare

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I bunnen av Ekebergåsen i Oslo ligger en liten ansamling av små trehus som den siste tiden har vært ulovlig bebodd av rumenere. Nå er de blitt kastet ut på grunn av brannfare.

Da brannvesenet under en inspeksjon natt til fredag inspiserte bygningene fikk de se flere eksempler på svært uvettig omgang med elektrisitet.

Stråleovner i sengene

Blant de verste eksemplene de så var stråleovner på full varme som lå direkte på madrasser og tepper. I tillegg så man også to oljeovner, også de påslått, som fungerte som bordbein for et bord. Alt i alt var det ikke vanskelig å erklære området som ubeboelig for brannvesenet.

– Med tanke på at det bor mennesker her har det vært så dårlig at vi har vært nødt til å stenge dette stedet, sier avdelingssjef i Oslo brann- og redningsetat, Nils Krisiansen, til TV 2 Nyhetene.

Han mener det er såpass farlig å overnatte i bygget, også med tanke på manglende rømningsveier, at han tror beboerne ville hatt vanskeligheter med å komme seg levende ut hvis det hadde begynt å brenne.

Søppel og avføring

Frode Gran har ansvaret for å rydde opp etter rumenerne før leilighetene skal overtas av ny eier på mandag. Han anslår at de må kjøre bort femti kubikkmeter søppel etter beboerne.

Arbeiderne som hjelper til med ryddingen bærer ansiktsmasker for å beskytte seg mot ubehagelig lukt. Overalt må man passe på hvor man setter føttene for å ikke tråkke i avføring.

Brannvesenet er svært bekymret for brannfeller som dette, og eksemplet ved Ekebergåsen er langt fra enestående

– Tendensen ser ut til å være stigende. Vi får nesten ukentlig tips om disse stedene som man er ute for å kontrollere, så det ser ut til å være mange av dem, sier Kristiansen

Kristiansen forteller at de er helt avhengige av tips fra publikum for å avdekke slike tilfeller.