– Hæren må kutte kraftig

Hæren må trolig belage seg på et budsjettkutt på over en milliard kroner neste år.

Det røper sentrale regjeringskilder overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jeg har fått signaler som tyder på at Finansdepartementet vil redusere bevilgningene til Forsvaret kraftig. Dette kuttet vil spesielt gå ut over Hæren, sier Bardu-ordfører Oddvar Bjørnsen til ANB.

Regjeringen samles søndag for å legge på plass de første brikkene i neste års statsbudsjett. Nå må statsrådene holde igjen på bruken av oljepenger. Regjeringen bruker i år nærmere 150 oljemilliarder på gode formål over statsbudsjettet. Det er om lag 45 milliarder mer enn det den såkalte handlingsregelen foreskriver for et normalår.

– Det opprører meg hvis så er tilfelle. Jeg er skuffet over egne partifeller og egen regjering. Dette bekymrer meg sterkt, både fra et forsvarspolitisk ståsted og av hensyn til arbeidsplassene i Troms, sier Sp-ordføreren i landets største hærkommune. Bardu-ordføreren mener at et stort kutt på Hærens budsjett vil være i strid med langtidsplanen for Forsvaret.

– Etter det jeg forstår er vi allerede litt på etterslep i årets bevilgninger. Derfor kan ikke budsjettet kuttes neste år. Regjeringen må snarere øke forsvarsbudsjettet, sier Bjørnsen.

Årets forsvarsbudsjett er på snaue 35 milliarder kroner. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2