Nytt amerikansk kampfly stadig dyrere

Stykkprisen på det amerikanske kampflyet F-35 Joint Strike Fighter (JSF) fortsetter å stige. Hvert fly vil nå trolig koste omtrent halvannen gang så mye som opprinnelig antatt, sier en fagmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Luftforsvaret i Norge er blant kundene som vil kjøpe JSF fra den amerikanske fabrikken Lockheed. Den siste tiden er det gjort forsøk på å få kostnadene under kontroll, men torsdag sa den amerikanske viseforsvarsministeren Ashton Carter at saken må granskes på ny,

- JSF-programmet har i flere år sakket akterut i forhold til målsettingene, sa Carter, som er ansvarlig for anskaffelsessaker, i Senatets forsvarskomité i Washington torsdag. Forsvarsdepartementet planlegger nå en «aggressiv prosjektstyring», framholdt han.

USAs flyvåpen kunngjorde i forrige uke at produksjonen av JSF kan bli to år forsinket. Etter planen skulle kampflytypen tas i bruk fra 2013 av, men nå ser det ut til at den ikke vil være klar før mot slutten av 2015.

Norge skal etter planen anskaffe 48 fly av typen F-35 fra 2016 av. Ifølge Aftenposten er kostnaden ved den norske anskaffelsen ennå ikke kjent, men Forsvarsdepartementet anslo den i fjor til 18 milliarder kroner bare for selve flyene. (©NTB)