VARSLER: Allerede i høst fortalte barnevernskonsulenten Ole Martin Hejll den rystende historien om de to små brødrene som ble sviktet av barnevernet på TV2 Nyhetene. Barna ble utsatt for omsorgssvikt, tortur og grove seksuelle overgrep. (Foto: TV 2/)
VARSLER: Allerede i høst fortalte barnevernskonsulenten Ole Martin Hejll den rystende historien om de to små brødrene som ble sviktet av barnevernet på TV2 Nyhetene. Barna ble utsatt for omsorgssvikt, tortur og grove seksuelle overgrep. (Foto: TV 2/)

– Varsler forsøkt kneblet

Fortalte om barnevernets svik mot Vestfold-barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Varsleren som fortalte om barnevernets svik mot to små gutter, som ble utsatt for tortur og overgrep av flere voksne menn, sier han ble forsøkt kneblet av utdanningsdirektøren i Vestfold.

Utdanningsdirektøren avviser dette, men bekrefter at mulige brudd på taushetsplikten ble tatt opp i et møte.

Utsatt for omsorgssvikt

Allerede i høst fortalte barnevernskonsulenten Ole Martin Hejll den rystende historien om de to små brødrene som ble sviktet av barnevernet på TV2 Nyhetene. Barna ble utsatt for omsorgssvikt, tortur og grove seksuelle overgrep.

– Mye av det kunne vært unngått hvis vi hadde vært der før. De to guttene hadde ei underbukse de delte på. De hadde ikke klær. Og de hadde da også blitt utsatt for mishandling av voksne de hadde rundt seg, sa barnevernskonsulenten til TV 2 Nyhetene i oktober i fjor.

Lovbrudd

Varslerens historie førte til gransking, og rapporten fra fylkesmannen som ble offentliggjort, i går fastslo at barnevernet i to Vestfoldkommuner der barna har bodd brøt loven, mens en tredje kommune fikk sterk kritikk. Rapporten kan få stor betydning for barnevernets arbeid i Norge.

I dag er barnevernskonsulenten glad for at hans varsling får konsekvenser, men han er også skuffet.

– Jeg har fått mange signaler om at det har vært enkeltpersoner som har hatt et ønske om å på en måte få stoppet at disse sakene kommer fram i lyset. Jeg har blant annet i møte med skoledirektøren i Vestfold fått beskjed om at de vil sjekke taushetsplikten min. Dette har jeg følt har vært en indirekte måte å bruke makten på for å stoppe at disse alvorlige sakene kommer fram, sier Ole Martin Hejll.

Benekter

Dette benekter utdanningsdirektøren. Hun ville ikke stille til intervju med TV 2 Nyhetene i dag, men hun bekrefter at hun tok opp mulige brudd på taushetsplikten med Ole Martin Hejll på et møte.

På telefonen sier hun at hun ikke vil gi ytterligere kommentarer, men at det aldri har vært meningen å kneble barnevernskonsulenten.

– Det er bra at noen sier ifra om disse sakene i stedet for at man prøver å kneble folk i forhold til slike alvorlige forhold. Når slikt skjer får vi et lukket barnevern der man ikke tør å si ifra. Og da får disse sakene leve sitt eget liv uten at tilsynsorganene kommer inn og får sjekket hva som foregår, sier barnevernskonsulenten.