Der Untergang
Der Untergang

Hitlers siste dager

Hitlers nedtelling mot slutten i bunkeren skildres av hans unge sekretær Traudl Junge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I «Der Untergang» får vi et detaljert innblikk i galskapen som tok over innenfor de fire meter tjukke betongveggene i Hitlers skjulested.

Syk og forstyrret

Idet «Det tredje riket» nærmer seg slutten sitter en svekket Adolf Hitler (Bruno Ganz) i en bunker i Berlin. Føreren vil sette inn en motoffensiv med styrker som ikke lenger finnes. Styrkene har ikke en sjanse mot Stalins 2,5 millioner soldater, 6 250 stridsvogner, 41 600 kanoner og 7 500 fly.

Despoten er maktesløs, og han ser bare én utvei. Hitler og hans store kjærlighet Eva Braun tar livet av seg 30. april 1945. På Førerens ordre blir likene brent og begravd utenfor bunkeren.

Hitlers tredje rike var et 12 års prosjekt som krevde 50 millioner menneskeliv. Også hans eget.

Oscar-nominert

Traudl Junge er Hitlers unge sekretær, som jobbet for ham fra 1942 og til hans død. Den unge piken som egentlig ville bli danser, kan bare observere hva som skjer de siste dagene.

På sine eldre dager skrev Junge biografien «Bis zur letzten Stunde», som filmen blant annet er basert på.

Filmen har fått strålende kritikker over hele verden. Den var nominert til Oscar i kategorien «Beste utenlandske film» i 2005. VG, Dagbladet, Aftenposten og Dagsavisen trillet alle en femmer for den tyske filmen.