Petter Northug jr (Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS)
Petter Northug jr (Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS)

- Ikke bestemt hva Northug går

Men landslagstrener Morten Aa Djupvik håper skiesset stiller til start både i Drammen og i Kollen.

Petter Northug jr. (24) har vært småsyk etter OL i Vancouver og valgte å stå over verdenscuprennene i Lathi i helgen.

- Siden søndag har det gått fremover med Petter som pådro seg en forkjølelse etter at han kom hjem fra Vancouver, sier Landslagstrener Morten Aa Djupvik til TV 2 Sporten

Tar en avgjørelse onsdag
Denne uken får Northug muligheten til å vise seg frem på norsk jord med klassisk-sprint i Drammen på torsdag, femmil i fristil i prøve-VM i Holmenkollen lørdag og fristil-sprint samme sted søndag.

- Vi tar en avgjørelse i forhold til sprinten i Drammen i morgen. Så ser vi an hvordan kroppen til Petter fungerer før vi bestemmer oss for opplegget videre, sier Djupvik, og legger til:

- Etter å ha pratet med han i går er Drammen innen rekkevidde. Og er han frisk nok til å gå i Drammen, går han trolig i Kollen også. Men om han går sprint eller 5-mil under prøve-vm i Oslo er umulig å si. Jeg vil ikke utelukke begge, men sannsynligvis går han èn distanse i Kollen.

Kan avgjøre verdenscupen
Northug leder verdenscupen sammenlagt med sine 1060 poeng. Tsjekkeren Lukas Bauer er nummer to, 172 poeng bak Northug, mens sveitseren Dario Cologna er 325 poeng bak på tredjeplass.

- Vi er nødt til å tenke kynisk for å ta mest mulig poeng i verdenscupen. Samtidig må Petter være hundreprosent frisk for å stille, sier Djupvik.

Sportssjef Åge Skinstad har et håp om at Northug langt på vei skal avgjøre verdenscupen på hjemmebane.

- Petter tapte 125 verdenscuppoeng til Lukas Bauer ved å ikke gå i Lathi, men det kan han hente inn igjen ved å gå de to sprintene. Det er ikke bare å gå å hente topplasseringer i sprint, men la oss si at han kommer på tredjeplass i begge sprintene. Da vil han ta igjen 120 poeng på Bauer. Lukas Bauer kommer ikke til å ta et eneste poeng i sprint. Dersom Petter også henger med Bauer på femmila blir det nesten umulig for Bauer å ta ham igjen i sammendraget, sier Skinstad.

Advarer mot Cologna
Han advarer imidlertid mot å avskrive Dario Cologna. Sveitseren har vist en jevn formstigning ut over sesongen og har ved flere anledninger vist at han kan hevde seg i sprint.

- Cologna kan blande seg inn. Han kan gjøre det bra både på sprintene og på en femmil, sier han.

Kan ta første verdenscuptriumf siden Dæhlie
Skinstad fastslår til slutt at de vil gjøre alt i sin makt for at Northug skal bli den første norske herreløper til å vinne verdenscupen sammenlagt på elleve år.

- Hovedmålsettingen er at Petter har den store kula (verdenscuptrofeet) når vi er ferdig med siste renn i Falun den 21. mars. Ingen nordmenn har klart å vinne verdenscupen i langrenn på herresiden etter at Bjørn Dæhli greide det i 1999. Det var i forrige århundre!

BLIR DET NYE GULL I SOTSJI?: Christian Paasche kommenterer når Marit Bjørgen går langrenn i OL om ett år. (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)
BLIR DET NYE GULL I SOTSJI?: Christian Paasche kommenterer når Marit Bjørgen går langrenn i OL om ett år. (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)