Hummer H2  gul.
Hummer H2 gul.

Over og ut for Hummer

Arnold Schwarzeneggers favorittmerke legges ned - etter at kinesisk overtagelse gikk i vasken.

Saab overlevde i siste liten - men lite tyder på at et annet av GMs undermerker, nemlig Hummer, klarer det samme.

I kveld kom nemlig beskjeden om at kinesiske Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co ikke har klart å få i land finansieringen. De skulle etter planen betale rundt 750 millioner kroner for Hummer.

Siste håp

Kineserne undertegnet en avtale med GM om overtagelse i fjor høst. Men så har det dratt lenger og lenger ut - helt til det nå er klart at kineserne ikke klarer å innfri sin del av avtalen.

Dette var siste håp for Hummer ettersom GM-ledelsen lenge har gjort det klart at de ikke ønsker å fortsette. Det var heller ingen andre seriøse kjøpere på banen.

Pontiac forsvinner inn i solnedgangen - les mer her

Arbeidsplasser forsvinner

Sichuan har ingen erfaring med bilproduksjon fra før. Derfor skal godkjennelse fra kinesiske myndigheter ha vært det store problemet. Kina har allerede altfor mange bilprodusenter. Og kinesiske politikere skal heller ikke ha vært spesielt lystne på å få en bilprodusent med så til de grader forurensende produkter på sitt hjemmemarked.

I den opprinnelige avtalen skulle kineserne garantere for videre produksjon i USA og de skulle også opprettholde store deler av det eksisterende forhandlernettet. Nå forsvinner en rekke arbeidsplasser i produksjonen. Og det spøker nok også for mange av forhandlerne.

Les mer om Hummer-modellene i Brooms bruktbilguide - klikk her