Vidar Riseth (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Vidar Riseth (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Riseth: - Håper alle medier setter oss sist

Kongsvinger-kaptein Vidar Riseth håper å vise «alle» at de tar feil.

TV 2 Sporten tipper nyopprykkede Kongsvinger på jumboplassen i Tippeligaen. Trener Trond Amundsen er ikke overrasket.

- Jeg forstår jo det. Alle som ser det fra utsiden ser rammebetingelser og antallet i stallen. Det er et naturlig tips, all realisme sier det, sier Amundsen til TV 2 Sporten.

Les også: Tippeligatipset 2010 - Nummer 16: Kongsvinger

Målsettingen er imidlertid å gjøre tipsene til skamme, selv om rammebetingelsene i Kongsvinger er langt smalere enn hos konkurrentene.

- Vi har en drøm, et ønske og en målsetting om å holde oss. Men vi har desidert minst penger og tynnest stall i Tippeligaen. Om vi holder oss er det en kjempeprestasjon, sier Amundsen, og legger til:

- Jeg tipper vi har omtrent halvparten av de som har nest minst. Vi har et budsjett på rundt 20 millioner kroner. Det vi har til bruket er under 20 millioner. De andre har vel mellom 40 og 200, sier han.

- Innsats koster ikke penger
Derfor skal Kongsvinger være best på det som er gratis.

- Det er god stemning i gruppen, og det er noe vi må være gode på. Vi må være gode på alle faktorene som ikke koster penger. Struktur og innsats koster ikke penger, og å utnytte ferdigheter koster ikke penger. Det jobber vi knallhardt med hver dag, sier han.

- Da blir det også mindre press?

- Ja, det er jo også en ting som kan være bra for oss. Vi legger press på oss selv i forhold til å prestere, men vi slipper det store presset utenifra, sier KIL-treneren.

Han råder imidlertid over en meget tynn stall. I skrivende stund består Kongsvinger-troppen av 17 utespillere og to keepere.

Derfor vil Amundsen heller ikke trekke frem enkeltspillere som blir viktige for klubben i 2010.

- Det er flere. Når vi er så få er vi anhengige av å ikke få skader, både i forhold til treningshverdagen og i forhold til å ha med de innbytterne vi trenger. Jeg vil ikke ta frem enkeltspillere, vi trenger alle, sier Amundsen.

Trond Amundsen (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Trond Amundsen (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

- Håper alle medier setter oss sist
En mann som sikkert kommer til å bli viktig er klubbens nye kaptein og spillende markedsdirektør Vidar Riseth (37), som tilfører rutine på matta og kreativitet på kontoret.

- Vi har forhåpninger om å overleve. Vi vet det blir tøft, vi har det laveste budsjettet og en liten stall. Det blir tøft, men det er fullt mulig å overleve, sier Riseth.

Og at TV 2 Sporten og andre tipper Kongsvinger helt nederst på tabellen, ja det synes Riseth er helt topp.

- Det er sånn at jeg håper alle medier setter oss sist. Det er mye artigere å slå nedenfra og opp, og vise alle at de tar feil, sier han.

- Er det godt å slippe presset?

- Vi setter press på oss selv gjennom hard jobbing på treningsfeltet, og det er mulig å klare det. Det har andre vist fra før. Alle sa at Bodø/Glimt kom til å rykke ned for noen år siden, og de kom på fjerdeplass. Året etter var det Start, men Tørum tok dem oppover på tabellen, påpeker Riseth.

- En dugnadsklubb
Men 37-åringen jobber altså ikke bare på banen for klubben. Tittelen som spillende markedsdirektør er absolutt utenom det vanlige, men så er heller ikke en Kongsvinger en vanlig klubb. Og tittelen er uansett ikke viktig for veteranen.

- Kongsvinger er en liten klubb, så uansett hva slags stillinger vi har så diskuterer vi alle sammen. Det er en dugnadsklubb, og vi gir og tar råd fra hverandre uansett hva det gjelder. Stillinger er bare et ord og vi diskuterer alt fra økonomi, sponsorer og mulige spillere. Vi har en god dialog mellom marked og sport, sier Riseth.

KIL-kapteinen er tilbake i klubben han spilte for fra 1994-1996, og han mener den gode stemningen kan sammenlignes med den som var i klubben da han spilte der for første gang.

- Spillergruppen er veldig bra, og det er en utrolig fin gjeng. Det visste jeg fra sist jeg var i Kongsvinger. Det er en veldig jordnær klubb, der alle jobber for alle. Forrige gang Kongsvinger var oppe i Tippeligaen så holdt de seg i 17 år, påpeker Riseth, som stortrives i klubben.

- Jeg synes det er artig å være i en klubb der alle bidrar. Alle spillerne er med på selge inn draktreklame på ryggene sine for å få inn penger. De selger inn egenreklame på ryggen av treningsdrakten som brukes i alle tippeligakampene og på treninger. Får vi inn en halv million der også, så er alle med på å bidra til at vi får en ny spiller, sier Riseth.

At spillerne slik gjør gratisarbeid for klubben betyr også mye, og Riseth mener det er en viktig erfaring for lagkameratene.

- Det kommer et liv også etter fotballen. I stedet for å spille playstation eller se film kan man sende mailer og selge noe. Man kan gjøre noe fornuftig, sier Riseth.

- Kan ligge på gården på Frosta
Og han har også tenkt å bidra selv, for i Kongsvinger bor man gjerne alternativt og billig om det er muligheter for det.

- Når vi skal på bortekamper vurderer vi andre alternativer enn hotell. For eksempel når vi skal til Trondheim og spille mot Rosenborg, så kan vi ligge på gården til foreldrene mine på Frosta, eller på hytteområdet. Det sparer vi penger på, og mutter’n og fatter’n stiller med mat. Om vi ligger på gård, hotell eller campingplass går på det samme. I Kongsvinger er vi ikke bortskjemte, sier Riseth.

- Skal ha det gøy uansett hvordan det ender
Og bortskjemte har heller ikke supporterne vært de siste årene. Thomas Ramstad, som er leder for KIL Supporterklubb, nyter at Kongsvinger endelig er tilbake i det gode selskap.

- Målet må helt klart være å beholde plassen, det er jo det oppsatte hovedmålet for klubb og supportere. Og så har supporterklubben mål om å ha det gøy uansett hvordan det ender. Det er noen år siden vi var i Tippeligaen sist, og mange av oss vet hvordan det er å være der. Det er en viss forskjell fra de siste ti årene, i Adeccoligaen og 2. divisjon, sier Ramstad til TV 2 Sporten.

Han er ikke overrasket over at TV 2 Sporten tipper Kongsvinger helt sist i Tippeligaen.

- Det er vel som folk flest. Det er ikke så lett å angripe tipsene, vi får tips fra andre supporterklubber og også der havner vi bakerst. Det var også gjennomgangsmelodien de siste 17 årene vi var i toppen, sier Ramstad, som tror Kongsvinger kan overraske.

- Det er vel en del som sitter med litt mye kalkulatorer og teller kroner og øre, fremfor stallen og spillerne vi faktisk har. Vi har en bra stall i dag, som jeg mener bør kunne klare overraske såpass at den holder seg. Men vi har en tynn stall, og er avhengig av at vi får flyt og lite skader, sier supporterlederen.

Tror på Riseth
Ramstad tror veteranen Vidar Riseth blir en nøkkelfigur i 2010.

- Vidar Riseth vil nok bli en viktig mann, både på banen og som leder. Han fikk mye skryt for det han leverte på tampen i Godset i fjor, og jeg håper han blir en bærebjelke bak. Det er viktig at Roger Risholt får en relativt skadefri sesong på midten. Holmen et usikkerhetsmoment på topp, og om han kan blomstre så er det bra. Han har levert før. I tillegg har vi Olav Tuelo Johannesen som avsluttet veldig bra forrige sesong, og som kan fortsette å holde trykket utover. Det kan vel de være de som det er knyttet mest forventninger til, sier Ramstad.

Men det er ikke enkeltspillerne man setter sin lit til i Kongsvinger, det er laget som helhet.

- Andre lag har noen store stjerner å støtte seg på, som kan gjøre det magiske. Kongsvinger må gjøre det som lag, og slå de andre på innsats og tæl. Det skal være 11 mann som kjemper som løver i hver duell, sier Ramstad.