MER TIL LIKELØNN: LOs representantskap behandler hovedretningslinjer for tariffoppgjøret. LO leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
MER TIL LIKELØNN: LOs representantskap behandler hovedretningslinjer for tariffoppgjøret. LO leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Roar Flåthen: – Kvinnelønna skal opp

Likelønn blir hovedkravet fra LO foran årets lønnsoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kom kravene foran årets lønnsoppgjør. Og i år skal det prioriteres etter kjønn.

– Vi har vært opptatt av likelønn alltid, nå benytter vi denne anledningen ved at det har vært en offentlig debatt til å sette det enda kraftigere på dagsorden. Og det å bruke tariffpolitikken, og tariffoppgjøret er det kraftigste verktøyet vi har, sier leder Roar Flåthen i LO til TV 2 Nyhetene.

Ber Jens åpne pengesekken

I salen satt landets største arbeidsgiver. Det er statsminister Jens Stoltenberg de ber åpne pengesekken. Enkelte mener tre milliarder kroner må til, for at lønn og kjønn skal stå likere.

– Det er det vi skal forhandle om, og jeg tror det er dumt å starte forhandlingene på TV. Men innenfor en ramme er det selvsagt mulig at noen får mer enn andre, og dermed at vi kan få til utjevning av lønnsforskjeller, sier Jens Stoltenberg til TV 2

Optimistisk

LOs representantskap gikk ikke inn for en likelønnspott, slik som det har blitt foreslått tidligere. I stedet ønsker LO å gå bredere ut, for å unngå at kun lavtlønte grupper får fokus. Hos dem som har kjempet for likelønn, råder det nå en optimisme.

– Det her har jeg tro på. Dette må vi bare glede oss over, det er første gang i historien at vi er kommet så langt som vi er, sier forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie.

Dragkamp om pengene

De helt store pengene blir det imidlertid neppe – det vet også LO. Det er signalisert et moderat oppgjør, blant annet for å sikre konkurranseevnen i industrien. Dermed blir det en dragkamp om å skaffe penger til å gjøre noe betydningsfullt i forhold til likelønn også.

– Jeg har aldri oppfattet at pengene kommer rekende på ei fjøl. Dette blir beinharde forhandlinger, og dette skal det forhandles om, sier Flåthen.