DREPT OG PARTERT: Den 40 år gamle mannen drepte moren sin med motorsag på familiegården på Gautestad i Aust Agder.  (Foto: TV 2 montasje)
DREPT OG PARTERT: Den 40 år gamle mannen drepte moren sin med motorsag på familiegården på Gautestad i Aust Agder. (Foto: TV 2 montasje)

Dømt for å ha drept og partert sin mor

Retten mener mannen er farlig og har dømt ham til tvungen psykisk helsevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 40 år gammel mann er i Kristiansand tingrett dømt for å ha drept og partert sin mor med motorsag. Retten mener mannen er farlig og har dømt ham til tvungen psykisk helsevern.

Det var på familiens gård på Gautestad i Aust-Agder at det grufulle drapet skjedde 15. april i fjor.

40-åringen trodde at han var faren til blant andre det kjente kidnappingsofferet Natascha Kampusch, men da moren ikke ønsket å diskutere dette, svartnet det for mannen.

Han hentet en ombygd pistol og skjøt sin mor i hodet. Deretter slo han henne med en stekepanne før han delte opp liket med en motorsag. Kristiansand tingrett betegner drapet som særdeles grufullt.

Les også: Parterte moren med motorsag: – Vi kranglet om Natascha Kampusch

Psykotisk i gjerningsøyeblikket

De rettssakkyndige har konkludert med at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket og at han derfor ikke kan dømmes til fengselsstraff.

Han trodde i en tid før drapet at moren hadde stjålet sæden hans og gitt dette til ukjente kvinner. Han skal ha sett flere personer som lignet ham selv og det var derfor han mente at han måtte være faren til disse.

Mishandlet som barn

Under rettssaken hevdet tiltalte at han var blitt mishandlet som barn. Han leste blant annet fra sine egne notater hvor han hevdet at han var et offer fra han var liten.

Likevel sa han at det ikke finnes unnskyldning for det han hadde gjort med sin mor.

– Jeg har dårlig samvittighet og skyldfølelse, sa han gråtkvalt i retten.

Ba om å bli frikjent

Til tross for at 40-åringen hele tiden har erkjent forholdet, mente han at han burde bli frikjent for drapet.

– Jeg ber om å bli frikjent fordi jeg nå er frisk. Det er heller ingen fare for gjentakelse, sa 40-åringen som fikk støtte av sin forsvarer.

– Retten skal ta stilling til om tiltalte er en fare for samfunnet. Han har erkjent drapet, men var i en psykotisk tilstand da det skjedde. Han er bedre nå og det er ingen fare for at han skal gjøre noe slikt igjen, sa hans forsvarer Ben Fegran i sin sluttprosedyre.

En fare for samfunnet

Kristiansand tingrett har kommet til at drapet og skjendingen av liket har skjedd på en særdeles brutal måte.

Retten er ikke i tvil om at 40-åringen utgjør en stor fare for samfunnet og har derfor dømt ham til tvungen psykisk helsevern. Hvert tredje år fremover skal mannens helsetilstand vurderes.