BONDEOPPGJØRET: Bøndene får 1,4 milliarder, det er litt over halvparten av hva de ba om.  (Foto: Frode Dreier /TV 2)
BONDEOPPGJØRET: Bøndene får 1,4 milliarder, det er litt over halvparten av hva de ba om. (Foto: Frode Dreier /TV 2)

Bønder eller regjering: – Sp må velge

Senterpartiet bør vurdere å gå ut av den rødgrønne regjeringen, dersom ikke bøndene får et realt løft i årets jordbruksoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener bonde og Senterpartiordfører Erik Seem i Grong i Nord-Trøndelag. Han er skuffet over hva regjeringen så langt har gitt til bøndene.

Ruster til kamp

Senterpartiordføreren i den nordtrønderske jordbrukskommunen Grong er slett ikke er fornøyd med hva partifellene i regjering har gjort for landbruket.

– Senterpartiet har oppnådd svært mye i den rødgrønne regjeringen, men på dette området må meg dessverre si at de har oppnådd altfor lite, dessverre, sier Seem.

Han var en av mange som så for seg gode oppgjør da Senterpartiet fikk landbruksministeren, men som så langt er skuffet.

– Vi hadde store forhåpninger til Senterpartiet i regjering og til Lars Peder Brekk, vi synes ikke det er innfridd, sier Seem.Ei krone mer

Foran vårens jordbruksforhandlinger har Seem et krystallklart krav til regjeringen. Melkebøndene må få ei krone mer hver liter melk de leverer.

– Ei krone mer for melkeliteren, det er faktisk det som til for å løfte melkeproduksjonen i første omgang opp på et anstendig nivå, sier Seem.

– Om dere ikke oppnår det?

– Da synes jeg vår deltagelse i dette regjeringsprosjektet må vurderes, sier Seem til tv2nyhetene.no.

Sp-bastion

Ved forrige kommunevalg fikk Senterpartiet 55,2 prosent av stemmene og rent flertall i kommunestyret i Grong.

– Nå vil jeg som ordfører i Grong, en distriktskommune der landbruket betyr veldige mye, rope et kraftig varsku, min lojalitet ligger hos velgerne og bøndene i Grong, sier Seem.

Han mener hensynet til bøndene i egen kommune er viktigere enn å blidgjøre partifellene i regjeringskvartalet.Ikke god tone

Utspillet fra Grong-ordføreren faller ikke i god jord hos partifelle, landbruksminister og nestleder i Senterpartiet, Lars Peder Brekk.

– Det Erik Seem bør spørre seg om er hva som er alternativet til Senterpartiet i regjering, sier Brekk.

Landbruksministeren som selv kommer fra Nord-Trøndelag mener alternativet til dagens regjering vil gjøre det enda verre for norske bønder.

– Alternativet til det er blant annet en Frp-dreid eller Høyre-dreid politikk, og det er ikke noe svar som gir bedre resultat for norsk landbruk. Det bør også Erik Seem og andre kritikere ta inn over seg, sier Brekk.


Kan bli krise

Flere sentrale Senterpartifolk i Nord-Trøndelag levner liten tvil om at det er mye som står på spill for Senterpartiet og Brekk i vårens jordbruksforhandlinger.

– For troverdigheten til Senterpartiet så må han levere, sier varaordfører i Levanger Hans Heieraas (Sp).

– Hva vil skje om han ikke leverer ut fra de høye forventningene som er?

– Da tror jeg det blir krise, og diskusjoner og det kan til og med bli diskusjoner om Senterpartiet skal sitte i regjering, sier Heieraas til tv2nyhetene.no.

Ultimatum

I Grong går ordfører Erik Seem så langt som å stille et ultimatum til partiledelsen foran årets forhandlinger.

– Vi kan faktisk ikke være med og stilltiende se at utviklingen går så i helt feil retning, da må vi prøve å gjøre noe. Lykkes vi ikke så må vi ta konsekvensen av det, sier Erik Seem.

– Og konsekvensen er?

– Ja, konsekvensen er at da er vi ikke med i regjeringsprosjektet, selv om resultatene på mange andre områder er god.

Landbruksministeren har imidlertid ingen planer om å gå av.

– Vil du vurdere din egen stilling?

– Jeg vurderer min egen stilling hele tiden. Men jeg mener vi skal gjøre en bedre jobb i framtiden. Da må vi få til mer på landbrukssiden. Det er oppdraget mitt, sier Brekk.