NY STRID OM FALKLANDSØYENE: Her sørger en kvinne over en argentinsk soldat som døde i Falklandskrigen i 1982. (Foto: Sergio Quinteros/AP)
NY STRID OM FALKLANDSØYENE: Her sørger en kvinne over en argentinsk soldat som døde i Falklandskrigen i 1982. (Foto: Sergio Quinteros/AP)

Ny strid om Falklandsøyene

Storbritannia startet i dag oljeboring utenfor den omstridte øygruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed er situasjonen rundt Falklandsøyene i ferd med å tilspisse seg igjen. Argentina sier de vil treffe «nødvendige tiltak» for å stanse boringen.

Da Argentina den 2. april 1982 invaderte Falklandsøyene, reagerte Storbritannias "jernkvinne" Margaret Thatcher resolutt.

TAPTE KRIGEN: Argentiske krigsfanger blir geleidet av britiske soldater etter overgivelsen 2. juni 1982. (Foto: -/AFP)
TAPTE KRIGEN: Argentiske krigsfanger blir geleidet av britiske soldater etter overgivelsen 2. juni 1982. (Foto: -/AFP)
En massiv flåtestyrke ble sendt ut for å gjenerobre øygruppen, som hadde vært under britisk styre siden 1833.

En kort, men blodig krig endte med totalt nederlag for Argentina. Landets militærjunta måtte trekke seg i skam, noe som banet veien for et demokratisk styre.

Enorme oljereserver

Men Argentina oppga aldri sin rett til å herske over Las Malvinas, som øygruppen kalles på det søramerikanske fastlandet. Foreløpig er det ingen som snakker om noen ny invasjon, men Argentinas president bruker knallhard retorikk.

Årsaken er den britiske riggen Ocean Guardian, som i dag tidlig startet leteboring etter olje 100 kilometer nord for Falklandsøyene. Eksperter har estimert at sokkelen utenfor Falkland kan inneholde enorme reserver av naturgass og ikke minst olje.

Les også: Argentina får støtte i striden om Falklandsøyene

Så mye som 60 milliarder fat råolje eller mer kan ligge skjult under havbunnen. Det er over dobbelt så mye som Norges påviste reserver.

800 kg dokumenter

I april i fjor leverte Argentina over 800 kg med dokumenter til FN. Bevismaterialet skulle dokumentere at det 1,7 millioner kvadratkilometer store området utenfor Falklandsøyene er en naturlig forlengelse av fastlands-Argentina.

I desember vedtok det argentinske parlamentet en lov, som nok en gang slo fast at både Falklandsøyene og Sør-Georgia tilhører Argentina.

Talsmenn i Buenos Aires truet i helgen med å treffe «nødvendige tiltak» for å stanse videre britisk borevirksomhet. Blant annet krever argentinerne at all skipstrafikk til og fra øyene må ha en spesiell godkjennelse.

– Det er ikke småting vi er uenige om. Derfor har vi bestemt at alle skip som skal til Malvinas må be om tillatelse fra den argentinske regjeringen. Uansett hva slags ærend de har der, erklærte president Cristina Fernandez de Kirchner sist onsdag.

Hun krever hastebehandling av disputten i FN og får nå støtte også fra andre søramerikanske land.

Les også: Vil forhandle om Falklandsøyene

– England: Dere bryter internasjonal lov. Kom dere vekk derfra! Gi Malvinas tilbake til det argentinske folk. Dere har ikke noe imperium lenger, tordner Venezuelas president Hugo Chávez i en uttalelse.

Sender krigsskip

Argentina sliter med massive økonomiske problemer og skyhøy inflasjon, og har ikke i nærheten av den militære kapasitet landet hadde på 80-tallet. Men forsøkene på maritim blokade skremmer britene såpass at statsminister Gordon Brown har sendt krigsskip til området.

– Forberedelser er gjort for å beskytte innbyggerne på øyene, heter det i en uttalelse fra den britiske regjeringen, som ikke avslører nøyaktig hva slags tiltak dette er snakk om.

FALKLANDSKRIGEN: Himmelen lyses opp idet den britiske fregatten HMS Antelope eksploderer i San Carlos Bay i Falklandsøyene, mai 1982. (Foto: MARTIN CLEAVER/AP)
FALKLANDSKRIGEN: Himmelen lyses opp idet den britiske fregatten HMS Antelope eksploderer i San Carlos Bay i Falklandsøyene, mai 1982. (Foto: MARTIN CLEAVER/AP)

Krigen for 28 år siden krevde opptil 1000 menneskeliv og er noe britiske myndigheter ikke glemmer lett. For det var på hengende håret for britene i 1982.

Og i dag, med britiske styrker i krig både i Irak og Afghanistan, tror få at Storbritannia ville hatt militære muskler til å ta øyene tilbake om det skulle komme en ny invasjon.