De to forretningsmennene Rashid Hamdani og Max Goeldi har oppholdt seg på den sveitsiske ambassaden i Tripoli i 19 måneder. Hamdani til venstre i bildet er løslatt av libyansk rett. (Foto:  /AFP)
De to forretningsmennene Rashid Hamdani og Max Goeldi har oppholdt seg på den sveitsiske ambassaden i Tripoli i 19 måneder. Hamdani til venstre i bildet er løslatt av libyansk rett. (Foto: /AFP)

Sveitsisk ambassade omringet i Libya

Libya krever at en etterlyst sveitsisk forretningsmann som oppholder seg i ambassaden skal overgi seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveitseren det gjelder, Max Goeldi, er av en libysk domstol dømt til fire måneders fengsel fordi han har vært lenger i landet enn visumet var gyldig, og fordi han angivelig har drevet ulovlig forretningsvirksomhet.

Overholt ikke tidsfrist

– Han vil forlate ambassaden og overgi seg frivillig, sa advokaten Salah Zahaf til nyhetsbyrået AFP.

Men da tidsfristen gikk ut klokken 12, hadde ikke Goeldi overgitt seg.

– Ingen ambassade bør være beskyttet fra rettferdighet, uttalte Libyas utenriksminister, Moussa Koussa.

Han sa ikke hvilke konsekvenser en manglende utlevering ville ha, men soldater har tatt oppstilling rundt ambassaden i Tripoli.

Hevnaksjon mot Sveits

Dommen betraktes som en hevnaksjon etter at sveitsiske myndigheter grep inn mot sønnen til Libyas leder Muammar Gaddafi i Sveits. Hannibal Gaddafi ble kortvarig arrestert i Sveits etter anklager om vold.

Voldsanklagene ble trukket, men Muammar Gaddafi har i etterkant krevd at Sveits unnskylder seg overfor Libya, og har også trukket ut alle verdier fra sveitsiske banker.