Lufthansa har lenge luktet på SAS. For første gang bekrefter de interessen offentlig. (Foto: JOHANNES EISELE/Reuters/SCANPIX)
Lufthansa har lenge luktet på SAS. For første gang bekrefter de interessen offentlig. (Foto: JOHANNES EISELE/Reuters/SCANPIX)

Nordmenn rammes av tidenes Lufthansa-streik

Lufthansa kan tape over 800 millioner i den mest omfattende streiken i tysk luftfart noensinne. Norske passasjerer blir også rammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved midnatt la Lufthansa-pilotene ned arbeidet, og i løpet av den fire dager lange streiken vil over 4000 piloter fra fagforeningen Cockpit tas ut i streik.

3200 avganger innstilles

Til sammen kommer 3200 avganger trolig til å bli innstilt, og flere av flyselskapets flyginger i Norge blir også innstilt på grunn av streiken.

– Stavanger-Frankfurt er den ruten som blir hardest rammet. Her er den en reduksjon på én av tre flyginger, men det skal fly hver dag. Så langt det lar seg gjøre har vi booket passasjerer om til andre selskap, sier Lufthansas sjef i Norge Terje Grue til tv2nyhetene.no.

Les også: Tusenvis av flypassasjerer rammet av flystreik

Nordmenn rammes daglig

– Hvor mange norske passasjerer rammes?

– Jeg kan ikke si noe eksakt tall, men Frankfurt er den største ruten vår så noen hundre passasjerer blir nok i større eller mindre grad rammet hver dag, sier Grue.

– Det er ikke til å legge skjul på at streiken får store konsekvenser for de reisende, både i Norge og utlandet, utdyper han.

Bakgrunnen for streiken er pilotenes krav om 6,4 prosents lønnsøkning og jobbgaranti selv om Lufthansa begynner å samarbeide tettere med lavprisselskaper hvor lønnsnivået er lavere.

Sjekk om ditt fly er i rute fra Stavanger og Oslo her

Kan tape 810 millioner

Både Lufthansa og datterselskapene Germanwings og Lufthansa Cargo omfattes av streiken som varer fra mandag til torsdag denne uken.

Det er ennå ikke klart hvor mye streiken kommer til å koste selskapet, men Terje Grue regner med at prislappen kan bli på rundt 100 millioner euro, eller om lag 810 millioner norske kroner.

Les også: Lufthansa vil stoppe streiken i retten

To tredjedeler innstilt

Grue opplyser at Lufthansa regner med å gjennomføre en tredjedel av alle flyginger på verdensbasis de neste fire dagene. I Norge skal rutene fra Bergen-Frankfurt, og Oslos ruter til Hamburg og Düsseldorf gå som normalt.

– Generelt vil streiken få litt mindre konsekvenser for flyginger fra Oslo enn Stavanger. Fra Oslo flyr også SAS, og en del passasjerer blir flyttet over hit, sier Grue og ber samtidig passasjerene seg oppdatert på Lufthansas nettsider.

Grue tror ikke streiken kommer til å vare lengre enn torsdag.

– Nei, vi må stole på tyskernes presisjon også her, sier han.