Taliban avviser fredsutspill fra Karzai

Den afghanske talibanmilitsen avviser president Hamid Karzais nye tilbud om å slutte fred. Islamistgeriljaen vil ikke legge ned våpnene, til tross for at den står under hardt militært press sør i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karzai ba i en tale i nasjonalforsamlingen i Kabul lørdag om at Taliban går med på fredsforhandlinger. Men søndag sa en talsmann for militsen at Karzai ikke har moralsk rett til å forhandle på vegne av den afghanske befolkningen.

- Karzai er en nikkedukke for utenlandske krefter, og kan ikke representere en nasjon eller en regjering. Han sitter fast til halsen i korrupsjon, og omgir seg med krigsherrer som bare er ute etter personlig rikdom, sa talibantalsmannen Qari Mohammad Yousuf.

Taliban gjør ifølge nyhetsmeldinger i helgen sterk motstand mot vestlige styrker og afghanske regjeringssoldater som har satt i verk en stor offensiv i Sør-Afghanistan. Men den afghanske regjeringen forbereder seg på å ta politisk kontroll i disse områdene.

Eliteavdelinger fra Afghanistans politi er på vei inn i distriktene Marjah og Nad Ali i Helmandprovinsen, der offensiven som kalles Operasjon Mushtarak fortsatt pågår for fullt. Til sammen deltar rundt 15.000 soldater i denne amerikanskledede operasjonen. (©NTB)