Minst 32 omkomne etter uvær på Madeira

Minst 32 mennesker er omkommet i uværet på Madeira. Flere hundre nordmenn er på ferie på den portugisiske øya, men det er ikke meldt at noen av dem er berørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har fått bekreftet 32 døde, men fortsatt prøver vi å finne ut hvor mange som er savnet, så dødstallet kan være enda høyere, sier en tjenestemann hos de lokale krisehåndteringsmyndighetene.

68 mennesker får behandling på sykehus, opplyser Alberto Joao Jardim, som leder de regionale myndighetene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Hundrevis av mennesker er blitt hjemløse på grunn av uværet. Myndighetene arbeider med å skaffe dem midlertidig tak over hodet. Nedbøren fortsatte gjennom lørdagen, men ble etter hvert mindre kraftig.

– Jeg er lei meg og sjokkert over konsekvensene av denne katastrofen, sier Portugals statsminister Jose Socrates. Både han og innenriksminister Rui Pereira planlegger å reise til Madeira.

Flyplassen på øya er stengt, og ordføreren i hovedstaden Funchal, Miguel Albuquerque, oppfordrer folk til å holde seg hjemme, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det har vært kraftig regn og sterk vind på øya siden natt til lørdag. Det har ført til jordskred og mange trær har blåst over ende.

Det er spesielt den sørlige delen av øya som er rammet. Både hus og bruer er ødelagt, og strømlinjer og telefonforbindelsene er brutt flere steder.

TV-bilder viser hvordan gatene i Funchal er omgjort til elver av vann og leire.

Reiseselskapet Solia har 200 norske turister og på flere hoteller på øya, opplyser administrerende direktør Gunder Moe til NTB.

– Vi har vært i kontakt med de fleste av hotellene, unntatt to. Det er litt dårlig forbindelse både på mobil og telefon, sier han, men opplyser at lokale myndigheter sier at de som er meldt omkomne, alle er lokale innbyggere.

Solia har fire-fem lokalt ansatte som jobber med å få kontakt med alle nordmennene.

– Dette er veldig trist. Og vi er selvfølgelig bekymret, sier Moe.

Turistene skal etter planen reise hjem søndag, og reiseselskapet håper at flygingen kan skje som planlagt.

– Vi får se. Det er meldt bedre vær. Vi oppfordrer våre gjester til å møte til vanlig tid, opplyser han.

Utenriksdepartementet har ikke har fått noen meldinger om at nordmenn er berørt, opplyser kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svennungsen til NTB tidlig lørdag kveld.

Madeira ligger i Atlanterhavet, 900 kilometer sørvest for kysten av Portugal. (©NTB)