Klokker Per Høyland ble brutalt torturert i sin egen stue. Han døde av mishandlingen i sin egen leilighet.  (Foto: Rolf Bangseid/Høvik kirkenytt)
Klokker Per Høyland ble brutalt torturert i sin egen stue. Han døde av mishandlingen i sin egen leilighet. (Foto: Rolf Bangseid/Høvik kirkenytt)

Strenge straffer for klokkerdrapet

En mann er dømt til forvaring i 16 år og en annen til 15 års fengsel for drapet på en tidligere klokker i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to mennene dømmes for drapet på klokkeren Per Høyland (78) i august 2008.

– Vi har tatt betenkningstid og skal bruke de neste to ukene på å vurdere en anke til høyesterett, sier advokat Vidar Lind Iversen til NRK.

Grov mishandling

Da saken var oppe i Oslo tingrett ble de to dømt for ran med døden til følge, men Borgarting lagmannsrett fant dem skyldig i forsettelig drap under svært skjerpende omstendigheter.

Retten mener drapet var resultat av grov og omfattende mishandling.

Obduksjonsrapporten viste at den tidligere kirketjeneren i Høvik var påført spark og slag mot hodet og overkroppen. Han brakk flere ribbein og fikk også hodeskader. Rettsmedisinerne fant et kutt fra tinning til tinning, som enkelte steder gikk helt inn til kraniet.

Etter den grove torturen, ble 73-åringen fastbundet i en stol i leiligheten, der han senere døde av skadene.

Klokker og lærer

73 år gamle Per Høyland var aktiv i en menighet utenfor Oslo, og jobbet som klokker og lærer.

Etter drapet fortalte naboer om en mann med et stort hjerte. Han hjalp blant annet narkomane og vanskeligstilte personer hjemme i leiligheten sin.