FRIR, MEN TAR IKKE KONTAKT: Kvinnelandslagets sjef Bjarne Berntsen. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
FRIR, MEN TAR IKKE KONTAKT: Kvinnelandslagets sjef Bjarne Berntsen. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Trekker seg  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Trekker seg (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Bjarne Berntsen, Marie Knutsen  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Bjarne Berntsen, Marie Knutsen (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

- Norsk fotball må kontrollere konstnadene

Viking-direktør Bjarne Berntsen mener spillerutvikling er avgjørende

Stavanger (TV 2 Sporten): Den nye Viking-direktøren ønsker ikke å prate om andre klubber, men registrerer at norsk fotball sliter med store økonomiske utfordringer.

- På et generelt grunnlag er vi nødt til å kontrollere kostnadene. Det betyr enkelt å greit at vi ikke bør bruke penger vi ikke har, sier direktøren til TV2 Sporten. .

Viking er en av få klubber som har positiv egenkapital og regnes av mange som den aller beste i klassen.

Årsaken er modellen klubben har valgt i forhold til drift og invisteringer. Stavanger-klubben har ikke hentet ekstern kapital til noen spillerinvisteringer siden 2002.

Viking sin egen herre
Det at klubben eier sine egne spillere og styrer sin egen økonomi er noe Berntsen ser på som et viktig faktor for fremtiden.

- Det kun ved salg av spillere eller deltakelse i Champions League det er mulig å tjene større penger. Derfor anser jeg det som ekstremt viktig for Viking å være nøye i egenutvikling av spillere. Vi driver etter en slik måte at når vi får frem spillere vi kan selge så forblir pengene hos oss. De havner ikke hos et investeringsbyrå eller en rik onkel. Kapitalen forblir i klubben og ikke minst værende i fotballen, sier Berntsen.

Spiller-logistikk er et annet område Berntsen mener vil være viktig for Viking i fremtiden. - Vi må være knallgode når det kommer til logistikk av spillere. Vi må finne de beste overgangene og det krever at vi følger med i timen, sier han ivrig. Han nevner kjøpet og salget av Brede Hanglend som et godt eksempel på hvordan det er mulig å arbeide.

- Var en dårlig leder
Bjarne Berntsen har tidligere vært to perioder i Viking. Den gang fikk han mesteparten av æren for å løfte en klubb som lå med brukket økonomisk rygg. I 2004 innrømmer Berntsen at han påtok seg for mange oppgaver.

- Jeg var i realiteten adm.dir, sportsjef, økonomiansvarlig og personalansvarlig på samme tid. Det sier seg selv at den situasjonen ikke var levelig. Det gjorde meg til en dårlig leder, forteller han.

Nå står han sterkere og overtar en veldrevet klubb etter Erik Forgaard. I dag hadde Forgaard siste arbeidsdag etter fem år i stillingen.

- Klubben har utviklet seg veldig siden jeg var her sist.

- Det skjedde en revolusjon med de nye fotballavtalene. Jeg er glad klubben har taklet overgangen på en sunn måte. Klubben har langt større budsjett og langt flere ansatte. Derfor er jeg glad for fartstiden og at jeg har begrep om hvordan en klubb skal drives. Selv om klubben styrer mot et solid underskudd i 2009 har Viking et flott utgangspunkt til å drive sunt i årene som kommer. En av mine oppgaver blir å sørge for at det skjer, sier han.

Vil ha frem realitene
I den nye direktørjobben vil det bli svært få sportslige oppgaver. Berntsen er klar på at han går inn i en administratorrolle. I forkant av ansettelen hadde han møter med rådgivere og klubbens representanter.

- I og med at jeg har erfaring som både sportssjef og trener var dette en viktig intern prossess. Jeg kommer til å ha lite med det sportslige å gjøre. Den biten er det Egil Østenstad og det øvrige sportslige apparatet som styrer helt og holdent. Dem har jeg full tiltro til. Ingen skal tro at jeg vil forsøke meg på sportslige involveringer. Det eneste jeg kan gjøre er å stille de rette spørsmålene i forhold til eventuelle investeringer, forteller Bentsen.

Bjarne Berntsen har flere ting han brenner for.

- Jeg ønsker å jobbe for at merkevaren Viking skal bli enda sterkere. Målet er at flest mulig skal ha Viking på maten. Klubben har de siste årene gjort en fenomenal jobb når det kommer til spillerutvikling. På guttesiden ble vi kretsmestre på samtlige alderstrinn. Guttelaget ble norgesmestre, og juniorene ble slått ut i semifinalen i NM. Deler av min jobb er å underbygge dette arbeidet. Mye av den økonomiske fremtiden ligger på dette området, sier han.

Styrer økonomien med jernhånd
I forrige periode var han kjent for å styre økonomien med jernhånd. Dette er en av grunnene til at klubben igjen setter sin lit til Figgjo-karen.

- Det har alltid vært viktig for meg å ikke bruke penger klubben ikke har. Spillerlønningene må også stå i stil til regnskapet og driften forøvrig, maner Berntsen.

Det han egentlig forteller kan sies med det forslitte uttrykket: Tæring etter næring. Mange har tatt de ordene i sin munn.

Bjarne Berntsen har tidligere vist det i praksis. Nå er han igjen klar for klubben hvor han har store deler av sin sjel liggende.