Iran avviser påstander om atomstridshode

Iran avviser en rapport om at landet forsøker å utvikle et kjernefysisk stridshode som oppspinn. Men Russland krever flere beviser for at det iranske atomprogrammet er av rent fredelig art.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irans utsending til det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Ali Asghar Soltanieh, sa fredag at dokumentene som skal vise at landet arbeider med et atomstridshode er falske. Ingen bør feste noen som helst slags lit til dem, framholdt han.

- Jeg har igjen og igjen påpekt at disse dokumentene ikke har noen stempler som viser at de skal være hemmelige. Det er i seg selv bevis for at de er forfalskninger, de har ikke noe grunnlag i virkelige forhold og er helt verdiløse, fortsatte den iranske IAEA-ambassadøren.

I en fortrolig rapport til IAEAs styre heter det at det fins «omfattende, konsekvent og troverdig informasjon» som styrker bekymringen for at Iran arbeider med et atomstridshode. Det er første gang byrået uttrykker sin uro over iranernes virksomhet i så klare ordelag.

Det russiske utenriksdepartementets talsmann Andrej Nesterenko sa fredag at Iran må gjøre mer for å overbevise IAEA om at landet ikke har et militært atomprogram. Uttalelsen tas som tegn på at Russland deler de vestlige landenes bekymringer over iranernes virksomhet. (©NTB)