Amerikansk renteøkning gir styrket dollar

Kursen på amerikanske dollar stiger etter at USAs sentralbank har satt opp renten på lån til forretningsbankene. Renteøkningen trekker aksjekursene i Asia ned, og styrkingen av dollaren gir lavere oljepris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sentralbanken Federal Reserves renteøkning kom ikke helt uventet, men ble satt i verk raskere enn de fleste hadde trodd. Markedene tolker økningen som et forvarsel om høyere generelt rentenivå, ble det sagt fredag.

Nikkei-indeksen på børsen i Tokyo falt fredag med over 2 prosent til 10.123,58, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong var ned mer enn 2,5 prosent til 19.894,02. Analytikere spådde nedgang også på europeiske børser.

- Markedene er langt fra begeistret over at Federal Reserve setter opp diskontoen. Vi ser allerede at Nikkei og Hang Seng faller, og denne tendensen kommer til å bre seg til Europa, sa markedsanalytiker Justin Urquhart Stewart til nyhetsbyrået Reuters.

Kursen på euro falt fredag til 1,3422 mot dollar, det laveste nivået på ni måneder. Prisen på amerikansk lettolje sank til 78,01 dollar per fat, ned 1,05 dollar, mens nordsjøolje av Brent-kvalitet svekket seg med 98 cent til 76,80 dollar fatet. (©NTB)