KOM MED NY TRUSSELVURDERING: PST sjef Janne Kristiansen la fram trusselvurderingen for 2010 torsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
KOM MED NY TRUSSELVURDERING: PST sjef Janne Kristiansen la fram trusselvurderingen for 2010 torsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

PST vil ha bedre kontroll over internett

Justisdepartementet tause om hvilke nye etterforskningsmetoder det dreier seg om.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I torsdagens Tabloid avslørte PST-sjef Janne Kristiansen at Politiets sikkerhetstjeneste ønsker å få tatt i bruk nye metoder for å overvåke norske, ekstreme miljøer.

Kristiansen ville imidlertid ikke utdype hvilke metoder som sikkerhetstjenesten ønsker å innføre, og viste til at saken er til vurdering i Justisdepartementet.

– Vurderer ytterligere metoder

På spørsmål fra programleder Rune Kjos om PST har de rette verktøyene som skal til for å holde disse miljøene under kontroll, svarte Kristiansen dette:

– Vi har metoder i dag, og vi fikk nye metoder i 2005. Disse metodene har vært under vurdering. Vi forstår at vi på enkelte punkter muligens må vurdere å få ytterligere metoder.

Hva er det snakk om da?

– Det vil jeg ikke gå inn på akkurat nå, men jeg ser at på noen felter så er det områder man ikke har tenkt på i lovgivningen. Dette skal jeg ta opp med Justisdepartementet, og har forsåvidt varslet det, svarte PST-sjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi forstår at vi på enkelte punkter muligens må vurdere å få ytterligere metoder, sa PST-sjef Janne Kristiansen i Tabloid torsdag.
- Vi forstår at vi på enkelte punkter muligens må vurdere å få ytterligere metoder, sa PST-sjef Janne Kristiansen i Tabloid torsdag.

Departementet bekrefter

Justisdepartementet bekrefter fredag formiddag overfor tv2nyhetene.no at departementet ser på forespørselen fra PST, men ønsker ikke å opplyse hvilke metoder det er snakk om.

– Vi har mottatt en henvendelse, og har den til vurdering. Når det gjelder innholdet i henvendelsen, er denne unntatt offentlighet inntil departementet tar en beslutning, sier kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagdal i presse- og informasjonsenheten i Justisdepartementet til tv2nyhetene.no.

De nye etterforskningsmetodene som PST-sjefen sikter til, har trolig å gjøre med utfordringene som er knyttet til internettbruken i de ekstreme miljøene, og hvordan tjenesten skal klare å holde oversikt over hva som foregår på nettet.

Sikkerhetstjenesten overvåker allerede ulike typer aktiviteter på internett, som Facebook, blogger og YouTube som en del av sitt forebyggende arbeid.

Og det har for eksempel lenge vært kjent at krypteringsteknologi er et viktig våpen for terrorister, som kan bruke denne teknologien til å sende sine instruksjoner over landegrensene.

I torsdagens Tabloid vedgikk Janne Kristiansen at PST står overfor nye utfordringer når det gjelder å holde oversikt over radikale miljøer, og svarte dette om hvilke utfordringer sosiale medier som Facebook gir sikkerhetstjenesten.

– PST samarbeider med 60 land

– Kommunikasjonen mellom mennesker i dag er en helt annen i dag enn bare for noen år siden. Man kommuniserer over landegrenser, man kommuniserer via internett og man kan reise innenfor Schengen på en helt annen måte.

– Dette er store utfordringer i samfunnet i dag, og det er grupperinger som treffer hverandre på en helt annen måte og kommuniserer på en helt annen måte enn vi er vant til fra tidligere, sa Janne Kristiansen.

Ifølge PST-sjefen får den norske sikkerhetstjenesten mye informasjon fra samarbeidende tjenester. Hun viser til at Norge har et bilateralt samarbeid med 60 land, i tillegg til et «meget nært samarbeid» med Etterretningstjenesten.