Toyota Motor Corp. President Akio Toyoda (Foto: AP)
Toyota Motor Corp. President Akio Toyoda (Foto: AP)

Toyota-sjefen vitner i Kongressen

Akio Toyoda skal vitne under en høring om problemene med Toyotas modeller onsdag 24. februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjefen for den kriserammede bilgiganten Toyota bøyer altså av for presset og har gått med på å vitne under en høring i Kongressen i Washington D.C.

Vil ha svar

Amerikanske myndigheter har krevd at Toyota legger fram dokumenter rundt tilbakekallelsene av millioner av biler den siste tiden.

– Jeg har mottatt kongressrepresentant Towns invitasjon om å vitne 24. februar, og jeg takker ja, sier Akio Toyoda i en kort pressemelding torsdag kveld.

Les også: Denne dødsulykken har rystet Toyota-eiere

I invitasjonen til Toyoda skriver kongressrepresentanten Edolphus Towns: «Det ser ut til å være en økende forvirring blant folk om hvilke kjøretøy som er rammet, og hva folk bør foreta seg. Kort sagt, folk er usikre på hva problemet er, om det er trygt å bruke bilene og hva de bør gjøre».

– Jeg ser fram til å snakke direkte med Kongressen og det amerikanske folket, sier Toyota-sjefen videre.

Under press

Den japanske bilprodusenten beskyldes blant annet for å ha reagert for tregt på meldinger om mulige farlige problemer med bremser og gasspedaler på en rekke av selskapets modeller.

Problemer med bremsene medfører at Toyota nå tilbakekaller alle de nyeste Prius modellene. (Foto: AFP)
Problemer med bremsene medfører at Toyota nå tilbakekaller alle de nyeste Prius modellene. (Foto: AFP)

I tyske medier hevdes det at Toyota kan ha visst om problemene med gasspedalen i flere av selskapets bilmodeller i flere år. Tester som Toyota iverksatte da, viste klart at gasspedalen i noen av modellene kunne sette seg fast, skriver den tyske avisen Financial Times Deutschland med henvisning til anonyme kilder.

Les også: Mener Toyota visst om problemene siden 2007

30.000 norske biler kalt tilbake

Toyota Norge har gått gjennom listen av modeller hvor gasspedalene må inn på verksted for å modifiseres. Resultatet er at nær 30.000 norske biler må tilbakekalles.

– Det stemmer at antallet er vel 30.000 biler, sier informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen, til TV 2 Nyhetene i starten av februar.

Les også: Toyota lover bedre kvalitetskontroll fremover

(TV 2/NTB)