røyk (Foto: COLOURBOX)
røyk (Foto: COLOURBOX)

Det er farlig å røyke inne

Nikotin på veggene er nemlig ekstremt kreftfremkallende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny undersøkelse viser at nikotin fra sigarettrøyk kan danne et svært kreftfremkallende stoff når det sitter i vegger og tak, melder Forskning.no.

Nikotin ikke lenger harmløst

– Det er et godt argument for å forby all røyking i offentlige rom, sier professor Ulla Vogel ved Avdeling for Toksikologi og Risikovurdering ved Danmarks Tekniske Universitet.

Nikotin er et tungtoppløselig stoff som sprer seg til alle overflatene i rommene hvor det blir røykt. Det setter seg i huden, håret, klærne, lampeskjermen og på veggene, og er det veldig mye av det, får tingene et gult skjær.

I motsetning til andre farlige stoffer fra sigaretter, betraktes nikotin normalt som et relativt harmløst stoff, som ikke utgjør noen betydelig helserisiko.

Men det endrer den nye amerikanske forskningen nå for alvor på når nikotin blir hentet fram som den store synderen når det gjelder dannelsen av kreftfremkallende stoffer på overflater.

Tredjehåndsrøyking

Amerikanerne kaller fenomenet for «third hand smoking». Det refererer i korte trekk til de stoffene som er tungtoppløselige, og blir spredt til alle overflater etter røyken har lagt seg, eller det er blitt luftet ut – som for eksempel nikotin.

Forskerne er særlig bekymret for barn som kan komme i tett kontakt med de kreftfremkallende overflatene under lek i rom hvor det er blitt røykt.

Undersøkelsen er nylig offentliggjort i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.