NEDLAGT: En av forutsetningene for å lege ned Aker sykehus var at man skulle få et nytt datasystem for journaldeling over sykehusgrensene. (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)
NEDLAGT: En av forutsetningene for å lege ned Aker sykehus var at man skulle få et nytt datasystem for journaldeling over sykehusgrensene. (Foto: Richardsen, Tor/SCANPIX)

Aker sykehus legges ned

Oslo universitetssykehus bestemte i dag å legge ned sykehuset i Groruddalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I nedleggingsvedtaket står det at kommunen må på banen dersom det skal bli en eller annen form for helsevirksomhet på området i fremtiden, melder NRK.

Kan bli legevakt

Det har tidligere blitt foreslått å flytte legevakten i Oslo fra sentrum til Aker, men det er det kommunen selv som bestemmer.

– Hvis Oslo kommune ønsker å utnytte området på Aker, ønsker vi dialog om det og hvordan det skal løses på en fornuftig måte, sier styreleder ved Oslo universitetssykehus, Steinar Marthinsen til NRK.

Vedtaket om å legge ned Aker sykehus kommer ikke som noen overraskelse. Allerede i oktober i fjor konkluderte prosjektgruppen med at Aker bør legges ned.

Slått sammen i 2009

De tidligere helseforetakene Aker, Rikshospitalet og Ullevål ble slått sammen til Oslo universitetssykehus 1. januar 2009.

Aker er lokalsykehus for 180.000 innbyggere i Oslobydelene Bjerke og Alna, samt kommunene Ski, Oppegård, Nesodden, Ås, Frogn og Vestby.

I tillegg har Aker ansvar for akuttkirurgi for innbyggerne flere bydeler i hovedstaden. Til sammen har sykehuset akuttkirurgisk beredskap for 270 000 innbyggere.

Aktiviteten på sykehuset vil flyttes til Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog og Ullevål.

Innbyggerne i bydelene Grorud og Stovner tilhørte tidligere Aker sykehus, men ble i 2004 overført til Ahus. I år er planen at bydelen Alna samt kommunene i Follo skal følge etter.

Lokal motstand mot nedleggelse

Det har vært lokal motstand mot å legge ned Aker sykehus.

Partiet Rødt foreslo at Oslo bystyre skulle be Helse- og omsorgsdepartementet om å stanse planene om nedleggelse.

Oslos helsebyråd Sylvi Listhaug (Frp) fulgte opp med å be regjeringen om å gripe inn. Hun uttalte i november at alle partiene står samlet i sitt krav om å få beholde Aker sykehus.

(TV 2/ NTB)