PÅGREPET: Det irakiske foreldreparet som var etterlyst etter å ha bortført barna sine som var under barnevernets omsorg i Sarpsborg ble pågrepet i Hellas i forrige uke.
PÅGREPET: Det irakiske foreldreparet som var etterlyst etter å ha bortført barna sine som var under barnevernets omsorg i Sarpsborg ble pågrepet i Hellas i forrige uke.

Bortførte barn snart hjem til Norge

De tre barna som ble bortført til Hellas, kommer trolig tilbake til Norge i løpet av kort tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Barna vil tilbakeføres i samarbeid mellom politiet og barnevernet, opplyser politiadvokat Morten Lundén ved Østfold politidistrikt i en pressemelding.

Banket opp

Barna ble bortført under dramatiske omstendigheter. De var under tilsyn av ansatte i barnevernet.

De barnevernsansatte ble banket opp av maskerte personer som tok med seg barna på 6, 12 og 14 år. Det viste seg at det var foreldrene som sto bak, og alle ble tirsdag ved 13-tiden lokal tid pågrepet i forbindelse med passkontroll på grensen mellom Hellas og Tyrkia.

Begjæres utlevert

Politiadvokat Lundén sier i pressemeldingen at foreldrene vil bli begjært utlevert til Norge.

Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i UD sier til Sarpsborg Arbeiderblads nettsider at familien natt til onsdag overnattet i lokaler som tilhørte gresk politi.

Svenungsen sier at en utleveringsbegjæring fra norsk politi normalt ikke skal være problematisk i Hellas, ettersom landet er med i Schengen-samarbeidet. Men erfaringsmessig vil prosessen ta noe tid, sier Lundén.

Vil ikke tilbake

Politiadvokat Morten Lundén sier at de to foreldrene vil bli fremstilt for gresk rett. Deretter vil det bli rettet en formell begjæring til greske myndigheter om utlevering av de siktede.

Barnas 36 år gamle far sier til TV 2 at han ikke ønsker å komme tilbake til Norge. Han håper at saken kan bli prøvd for gransk domstol, og mener han har handlet til beste for barna. Han vil kreve å få omsorgen tilbake for dem.

VG Nett skriver at moren til de tre barna, ifølge advokat Hilde Jæger, har opplyst at hun ble presset til å være med på den dramatiske bortføringen. (©NTB)