takboks benny (Foto: Scanpix)
takboks benny (Foto: Scanpix)

Er det farlig å kjøre fort med skiboks?

Hva bør du tenke på når har skiboks på taket? Brooms bilekspert har svaret.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Halvor spør:

Hei Benny har sett at du har svart litt om skibokser og faren med å kjøre for fort med disse og følsomhet i forhold til sidevind og lignende. Ser at Skiguard sier man ikke bør kjøre fortere enn 110 km i timen med skiboks og deres bokser bør jo være lite sårbare for dette. Har selv en stor Thuleboks og kjenner jeg har blitt mer usikker på hvordan det er å kjøre på langtur med denne. Kan du utdype litt mer om hvor farlig dette eventuelt kan være?

Benny svarer:

Hei Halvor. Det er flere som spør om dette og svaret mitt er at her må man bare bruke sunn fornuft. Forutsatt at boksen er riktig festet (og at takstativet også er festet slik det skal), skal det mye til før en skiboks løsner og faller av. Veldig mye.

Men det er klart at en skiboks påvirker bilens kjøreegenskaper. Her kommer selvfølgelig både størrelsen på boksen inn og ikke minst hvor tungt du laster den. En tung skiboks forandrer jo bilens tyngdepunkt radikalt.

Du merker dette på følsomhet for sidevind og du vil merke det i svinger. Mitt råd er å pakke boksen smart. Alle tunge ting skal i bilen og så langt ned som mulig. Så legger du de lette tingene i skiboksen.

Skiguard anbefaler ganske riktig maksfart på 110 km/t. Da har de nok lagt inn solide marginer, men jeg synes det er et godt råd.

Er vi miljøsvin med skiboks? Les mer her

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester - klikk her