kattmarka_split
kattmarka_split

Tør ikke flytte hjem igjen etter kvikkleireskred

Beboerne i Kattmarka i Namsos er fremdeles evakuert etter det store kvikkleirskredet for snart et år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Igjen fyres det av dynamittsalver i Kattmarka. Det var etter alt å dømme en dynamittladning som utløste det omfattende kvikkleireskredet her fredag 13. mars i fjor.

Skal flytte tilbake

Nå arbeides det på spreng for at de beboerne som har vært evakuert skal kunne flytte tilbake igjen i neste måned.

– Sånn som forholdene er nå så er det ikke bobart, mener vi. Det er for utrygt, og det er stor uvisshet om hva framtida bringer, sier Kristoffer Følstad til TV 2 Nyhetene.

Han er en av beboerne som har avdekket betydelige skader på det fraflyttede huset i tida som har gått etter raset. Sprekker i gulv og vegger. Skjeve dører og vinduer kan tyde på at grunnen er i bevegelse.

SPREKKER: Kristoffer Følstad viser sprekkdannelsene i muren.
SPREKKER: Kristoffer Følstad viser sprekkdannelsene i muren.

Sprekkdannelser

– I veggene er det blitt store sprekkdannelser i Lecamuren, som følger hele veien over på tvers og på kryss, viser Følstad.

– Vi merker jo det at grunnforholdene forandrer på seg, huset beveger på seg, og vi syns ikke det er trygt å ta med datteren vår oppi det der.

Også hos en av naboene oppleves situasjonen som dramatisk.

– Her har det kommet sprekker oppover. Panelet har begynt å flytte på seg. Vi ser nå her i stua at halve huset er i ferd med å sige ned, sier Per Olav Flakk mens han viser holder en planke mot gulvet.

SIGER NED: Per Olav Flaker viser det skjeve gulvet i stua.
SIGER NED: Per Olav Flaker viser det skjeve gulvet i stua.

Tilbyr ordføreren å bytte hus

Hvis kommunen står fast på at det er trygt å flytte tilbake til Kattmarka, har han følgende tilbud.

– Da spør jeg ordføreren om jeg får bytte hus med ham. så kan han bo her til telen går, og så kan jeg bo der han bor, sier Flakk.

– Når det gjelder sikringen så er det staten som har tatt det ansvaret. NGI og NVE har jo sikret området og dem stoler vi på, sier ordfører i Namsos, Morten Stene (Ap), til TV 2 Nyhetene.