Stormakter med kritikk mot Irans urananrikning

Iran kan ikke rettferdiggjøre sin beslutning om å trappe opp anrikningen av uran med at verdenssamfunnet ikke tar hensyn til landets behov. Iranerne har fått solide garantier, mener flere stormakter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Garantiene er holdbare, heter det i et brev som USA, Russland og Frankrike har sendt til det internasjonale atomenergibyrået IAEA. Nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til brevet og gjenga innholdet tirsdag.

Brevet beskrives som en reaksjon på at iranerne i forrige uke begynte å foredle uran til en høyere anrikningsgrad enn tidligere. Dette styrket mistankene om at regimet i Teheran forsøker å skaffe seg atomvåpen.

- Det fins ikke noe grunnlag for å hevde at Iran har rett til å gjøre dette. Hvis iranerne fortsetter med denne opptrappingen, skaper det nye bekymringer om hva de egentlig planlegger å gjøre, heter det i brevet til IAEA.

En framtredende iransk tjenestemann sa tirsdag i Généve at landet ønsker å eksportere sivil kjernefysisk teknologi til sine naboland. Ifølge regjeringen i Teheran har det iranske atomprogrammet bare rent fredelige hensikter. (©NTB)