PLAN OVER KJELLEREN: Her studerer TV 2s reporter Asbjørn Olsen tegningene over Gullborgens kjeller. De er lett tilgjengelig hos Plan  og bygningsetaten i Oslo kommune. (Foto: Sveinung Kyte /TV 2)
PLAN OVER KJELLEREN: Her studerer TV 2s reporter Asbjørn Olsen tegningene over Gullborgens kjeller. De er lett tilgjengelig hos Plan og bygningsetaten i Oslo kommune. (Foto: Sveinung Kyte /TV 2)

Tok seg inn gjennom kjeller og stjal for 40 millioner

Her ser TV 2s reporter på plantegninger over den ranede gullsmedbutikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyvene stakk av med gull og diamanter for anslagsvis 40 millioner kroner fra Gullborgens hvelv i Oslo. Dette er trolig norgeshistoriens største gull- og diamantkupp.

Klokken 16.00 lørdag ettermiddag stengte Gullborgen i Storgaten i Oslo sentrum dørene for helgen. Søndag klokken 15.10 ble innbruddet oppdaget.

MILLIONKUPP: Verdier for opp mot 40 millioner kroner ble stjålet
  fra en gullsmedbutikk i Oslo i helgen. (Foto: Sveinung Kyte)
MILLIONKUPP: Verdier for opp mot 40 millioner kroner ble stjålet fra en gullsmedbutikk i Oslo i helgen. (Foto: Sveinung Kyte)

Brøt opp fem dører

En gang i løpet av det knappe døgnet har tyver tatt seg inn i butikkens bakgård.

Fem dører har tyvene brutt opp for å komme seg inn i butikkens hvelv.

– Tyvene har tatt seg inn via en kjeller, og kommet inn i et lokale der det er et hvelv. De har brukt kraftig verktøy for å ta seg inn i hvelvet, sier politiavdelingssjef John Roger Lund ved seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Tegninger over huset tilgjengelig

Hos plan- og bygningsetaten i Oslo ligger tegningene over butikken åpent tilgjengelig.

Her finner TV 2 oversikt over hele kjelleretasjen til Gullborgen. Hvor hvelvet er plassert er ikke markert på tegningen, men veggtykkelser, dører og andre bygningsdetaljer kommer tydelig frem.

TILGJENGELIG FOR ALLE: Hos kommunenes plan- og bygningsetater
  ligger tegninger over alle bygninger. Bare i særlige tilfeller er tegningene
  unntatt offentlighet. (Foto: Sveinung Kyte/ TV2)
TILGJENGELIG FOR ALLE: Hos kommunenes plan- og bygningsetater ligger tegninger over alle bygninger. Bare i særlige tilfeller er tegningene unntatt offentlighet. (Foto: Sveinung Kyte/ TV2)

– Er det ikke dumt at disse tegningene ikke er sperret for innsyn?

– Offentlighet og innsyn er bra, men dersom tegningene havner i gale hender, er det ikke så bra, sier Lund.

Det er svært sjelden at plantegninger er unntatt offentlighet. Kun særlige tilfeller som banker og ambassader, er ikke tilgjengelige for offentligheten.

Politiet vil nå sjekke med Oslo kommune om noen har vist interesse for tegningene av Gullborgen i det siste.

Gull og diamanter for millioner

Gullborgen har butikker i Drammen, Bergen, Stavanger i tillegg til to butikker i Oslo. Alle butikkene ble alle forsynt med varer fra hovedlageret som lå i kjelleren under butikken i Storgaten i Oslo.

Politiet har svært få spor etter gullsmedkuppet i helgen. (Foto:
  Sveinung Kyte)
Politiet har svært få spor etter gullsmedkuppet i helgen. (Foto: Sveinung Kyte)

Gullvarer for 20 millioner kroner og anslagsvis like store verdier i diamanter ble stjålet. Dette er trolig norgershistorien største gull- og diamant-brekk.

Politiet står på foreløpig uten spor.

– Det var videoovervåking i hvelvet, men det ser ut til at tyvene har fjernet opptakeren til dette utstyret, sier Lund.

LES OGSÅ: Politiet står uten spor etter gullsmedkupp

Ber om hjelp fra vitner

Politiet ønsker å komme i kontakt med publikum som kan ha observert biler eller personer i området rundt Storgata 28 mellom lørdag og søndag ettermiddag.

– Butikken ligger i et eksponert område, der det er helt unormalt å parkere. Vi ber derfor eventuelle vitner som kan ha sett parkerte biler eller annen unormal aktivitet på stedet om å melde fra til oss, oppfordrer etterforskningslederen.

Det siste året har det vært en rekke uoppklarte sjokkbrekk mot gullsmedbutikker flere steder i landet. I fjor høst gikk Norges Gullsmedforbund ut og krevde bedre innsats fra politiet for å oppklare tyveriene.

Tips i saken kan gis til politiet på telefon 22 66 99 66