kloakkbuss_split
kloakkbuss_split

Oslo-busser skal gå på avføring

Nytt oppgraderingsanlegg gir nye muligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med promp og prakt, statsråd Erik Solheim og poet Odd Børretzen, ble det mandag åpnet et nytt oppgraderingsanlegg for gass som er utvunnet av kloakken i Oslo.

– Det er jo veldig flott miljømessig, det er viktig for de globale utslippene av klimagasser og det er viktig for den lokale forurensningen i Oslo, sier Solheim til TV 2 Nyhetene.

Under jorden på Bekkelaget kloakkrenseanlegg blir avføring til rent drivstoff. Kloakken råtner i enorme tanker, det dannes gass som renses i det nye anlegget og kan drive busser.

– Luktfritt

– Det er helt luktfritt, det er 90 prosent mindre støy, det er mye mindre svevestøvutslipp. Vi bedrer luftkvaliteten kraftig i Oslo med dette tiltaket, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Jøran Kallmyr (Frp).

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var med på åpningen mandag.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var med på åpningen mandag.

Og alle bidrar – av de enorme mengdene med uhumskheter kan det lages gass nok til å drive opptil 80 bybusser året rundt.

– Litt morsomt

– Det er jo også litt morsomt å tenke på at når du sitter på do så driver dine etterlatenskaper bussen 40 meter fremover, fra VG-bygget til Deichmanske, og hvis kona bidrar går den videre til Vår Frelsers gravlund, sier miljøvernministeren.