RØMTE TIL NORGE: Den norske kvinnen som er siktet for smugling av kokain i Bolivia har rømt til Norge. Hun har sammen med to medtiltalte norske kvinner sittet fengslet i dette fengselet i Cochabamba. Hun var løslatt da hun rømte til Norge. (Foto: AP )
RØMTE TIL NORGE: Den norske kvinnen som er siktet for smugling av kokain i Bolivia har rømt til Norge. Hun har sammen med to medtiltalte norske kvinner sittet fengslet i dette fengselet i Cochabamba. Hun var løslatt da hun rømte til Norge. (Foto: AP )

Kripos gjør ingenting med Bolivia-rømling (20)

Norsk politi avventer utspill fra bolivianske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kripos skriver i en pressemelding at de registrerer at den 20-årige kvinnen, som er tiltalt for narkotikaforbrytelse i Bolivia, nå befinner seg i Norge. Men inntil Kripos får en henvendelse fra Bolivia, kommer de ikke til å foreta seg noe overfor kvinnen.

– De må kontakte oss

Kvinnen er satt under tiltale av bolivianske myndigheter, og Kripos vil derfor avvente utspill fra Bolivia i forhold til at hun nå har returnert til Norge, står det i pressemeldingen.

Kripos har ikke kontaktet bolivianske myndigheter.

– Rutinen er at det er bolivianske myndigheter som må kontakte oss, sier informasjonsrådgiver i Kripos, Kristin Grasmo til tv2nyhetene.no.

Rømte med nødpass

Søndag ettermiddag kom den 20 år gamle kvinnen tilbake til Norge etter å ha rømt fra Bolivia med norsk nødpass. Hun er en av tre norske jenter som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia.

Kripos opplyser at de ikke har hatt noen befatning med kvinnens reise tilbake til Norge.

– Vår etterforskning i saken, hvor siktemålet er å avdekke hvem som på norsk side stod bak forsøket på å innføre en betydelig mengde kokain til Norge i mai 2008, fortsetter på samme måte, sier politiadvokat Joakim Staff i pressemeldingen..

Siktet

Norsk politi/ Kripos har bistått bolivianske myndigheter i deres etterforskning.

– Kvinnen har status som siktet hva angår denne etterforskningsbistanden, som altså er gjennomført etter anmodning fra bolivianske myndigheter, opplyser Staff i pressemeldingen..

– Men hun har ingen formell status i norsk politis etterforskning, presiserer Grasmo.

Hadde meldeplikt

20-åringen ble satt fri fra varetekt i oktober i fjor mot kausjon og ukentlig meldeplikt.

En boliviansk domstol vurderte da bevisene mot jenta og konkluderte med at det ikke var skjellig grunn for å mistenke henne for smugling.

Mistet troen på rettferdig rettsak

Rettssaken mot de tre jentene som er tiltalt for å ha smuglet 22,5 kilo kokain skulle etter planen starte i desember i fjor. Men saken ble utsatt til april i år fordi et forsvarsvitne for en av de tiltalte ikke møtte da saken startet.

– Det er flere grunner til at hun valgte å reise fra Bolivia. Men etter at rettssaken mot jentene ble utsatt i desember, så mistet hun alle illusjoner om en rettferdig rettssak i Bolivia, sier 20-åringens norske advokat Carl Bore til TV 2.