tvilling (Foto: Privat)
tvilling (Foto: Privat)

To prinser kom til verden

20 prosent av alle par som ønsker å oppnå graviditet har problemer. Les svarene fra nettpraten nedenfor!

Etter tredje forsøk med prøverør, ble lykken fullkommen! -Jeg holdt på å gi opp etter andre forsøk, men mannen min ba på sine knær at vi skulle forsøke en gang til, forteller Maria.

Start tidligere

-Det har blitt en kjepphest for oss å få kvinnen, eller paret, til å starte tidligere, sier seksjonsleder ved seksjon for ufrivillig barnløshet ved Ullevål, Marit Smaavik Johansen. -Kvinnens alder ser ut til å ha en avgjørende betydning for å lykkes. Du kan lese mer om ufrivillig barnløshet her.

Hele familien leker i snøen! (Foto: Privat)
Hele familien leker i snøen! (Foto: Privat)

Halvparten forblir barnløse

Det må en grundig utredning av både kvinnen og mannen før assistert befruktning som IVF (In Vitro Fertilisering) eller bedre kjent som prøverør kan settes i gang. De tre hyppigste enkeltårsakene til ufrivillig barnløshet er skadede eggledere, eggløsningssvik og nedsatt sædkvalitet.

Siden ca. hvert syvende par rammes av ufrivillig barnløshet er dette blitt en av metodene som kan være svært viktig å forsøke. Dessverre mislykkes halvparten av de som forsøker assistert befruktning og de forblir barnløse.

Lykkelige tvillingforeldre

En sta ektemann og en tøff kone klarte til slutt å bli gravide og da to skjønne gutter kom til verden i 2007, var lykken fullkommen. Theodor og Sebastian er våre to skjønne prinser, sier Maria C. Rummelhoff Olsen. -Jeg føler at det er viktig å være åpen om dette temaet og forteller gjerne om hvordan det var for meg å gjennomgå mine prøverør-forsøk.

Nettprat

Rett etter sending stiller både seksjonsoverlege ved seksjon for ufrivillig barnløshet ved Ullevål sykehus, Marit Smaavik Johansen, og Maria C. Rummelhoff Olsen til nettprat. Du kan allerede nå skrive inn spørsmål i boksen nedenfor.

Les svarene fra nettpraten nedenfor!