DREPTE SØNNEN: Frances Inglis drepte sin sønn.  (Foto: SCANPIX/)
DREPTE SØNNEN: Frances Inglis drepte sin sønn. (Foto: SCANPIX/)

Unge Venstre vil ha gratis heroin

Mandag starter et prøveprosjekt med utdeling av gratis heroin i Danmark. Unge Venstre vil ha en lignende ordning i Norge.

– Norge må tørre å følge danskene og innføre et prøveprosjekt med heroinassistert behandling, sier sentralstyremedlem Kjartan Lunde i Unge Venstre.

To sprøyter for dagen

I det danske forsøket skal en klinikk i København tilby heroinister to sprøyter om dagen på skattebetalernes bekostning. Lunde viser til at Sveits og Tyskland har hatt gode erfaringer med heroinassistert behandling. I Sveits har ordningen vært permanent siden 2008.

– I 2008 døde 179 mennesker av overdose i Norge. Vi trenger å tenke nytt for de tyngste misbrukerne. De norske politikerne må tørre å åpne for prøveprosjekt her hjemme, sier Lunde.

Forebygger kriminalitet

Lunde sier utdeling av heroin fra helsepersonell både reduserer faren for overdoser og fører til en generell bedring av helsen til heroinavhengige, fordi de kommer i jevnlig kontakt med helsevesenet. I tillegg påpeker han at heroin på resept kan forebygge kriminalitet.

– Da slipper de narkomane å ty til tigging, kriminalitet og prostitusjon for å få penger til stoff, avslutter Lunde. (©NTB)