Skal diskutere irsk pedofiliskandale med paven

Pave Benedikt møter mandag og tirsdag irske biskoper i Roma for å diskutere hvordan den katolske kirken skal takle en pedofiliskandale i Irland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skandalen med irske presters misbruk av barn har undergravd tilliten til den katolske kirken i det dypt katolske Irland.

Møtene, som er de første i sitt slag på åtte år i Vatikanet, kan føre til flere høytstående geistlige trekker seg tilbake i prosessen med å rydde opp i Irlands kirkehierarki. Fire sentrale kirkeledere har allerede gått av, mens ytterlige fire har tilbudt seg å gå av.

Pave Benedikt, 24 irske biskoper og flere sentrale ledere i Vatikanet skal holde tre møtesesjoner. Samtalene er ment som et svar på den irske Murphy-kommisjonens rapport, som felte en knusende dom over den katolske kirkens misbruk av barn i landet.

Vatikanet uttalte allerede i desember at paven kommer til å skrive til det irske folket om krisen, noe som vil bli første gang en pave utformer et dokument som utelukkende dreier seg om katolske presters misbruk av barn.

Irland har vært i en sjokktilstand siden rapporten ble offentliggjort i november i fjor. I rapporten slås det fast at den katolske kirken i Irland har vært «besatt av» å skjule misbruk av barn i Dublin erkebispedømme fra 1975 til 2004. «Ikke spør, ikke fortell» skal i alle disse årene ha vært den rådende holdningen innad i kirken. (©NTB)