REDDET: Markus Malmin Sæthre ble reddet av et helikopter og gjenforent med familien etter ti timer alene i skiløypa.  (Foto: Jon Eirik Olsen TV 2/Edgar Dehli, Røyken og Hurums Avis)
REDDET: Markus Malmin Sæthre ble reddet av et helikopter og gjenforent med familien etter ti timer alene i skiløypa. (Foto: Jon Eirik Olsen TV 2/Edgar Dehli, Røyken og Hurums Avis)

Markus (11): – Visste at jeg kom til å bli reddet

Markus Malmin Sæthre fra Hurum ble funnet etter ti timer i bitende kulde etter å ha gått seg vill på skitur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det ble så fort mørkt og da kunne jeg ikke gå. Jeg så nesten ingenting, forteller Markus til TV 2.

FUNNET ETTER TI TIMER: Her møter Markus familien igjen etter å ha gått seg bort på skitur.  (Foto: Edgar Dehli/Røyken og Hurums Avis)
FUNNET ETTER TI TIMER: Her møter Markus familien igjen etter å ha gått seg bort på skitur. (Foto: Edgar Dehli/Røyken og Hurums Avis)

Etter en skitur i nydelig vintervær mellom Semsporten og Stikkvannshytta ved Sætre i Hurum lørdag ettermiddag, kom han bort fra mamma Silje og lillebroren.

– Redd for at han lå skadet

For da familien skulle returnere til bilen hadde elleveåringen lyst til å ta en annen rute tilbake. Markus kom aldri frem til bilen den dagen.

– Han ville ha litt mer utfordring og spenning. Jeg hadde ingen betenkeligheter da vi skilte lag fordi vi ha vært der så mange ganger, og så var det så fint vær, forteller Silje Malmin til TV 2.

Hun opplevde sitt livs mareritt da sønnen fikk seg bort.

– Jeg ble stadig mer bekymret for om han lå skadet et sted, sier Silje.

– Jeg løp og ropte etter ham og ble mer og mer bekymret da jeg ikke fant ham.

Se og hør historien om hva som skjedde da Markus forsvant:
(reporter Cathrine Graff) Saken forsetter under videovinduet

379857

Massiv leteaksjon

I åtte-ti kuldegrader, uten mobiltelefon, refleks eller hodelykt, måtte Markus holde seg i nærmest konstant bevegelse ute i skogen for å ikke fryse i hjel.

– Jeg satte fra meg skiene og gikk rundt. Jeg tenkte at jeg bare måtte være der og vente, sier han.

Samtidig lette flere hundeekvipasjer fra politiet og norske redningshunder, personer fra Røde Kors, venner og frivillige etter gutten.

Helikopter med varmesøkende kamera ble også benyttet, samt et Sea King redningshelikopter og mannskap fra Sivilforsvaret. Hele seks snøscooterpatruljer var også med i leteaksjonen.

BEKYMRET: Silje Malmin og sønnen Markus (11) har hatt en dramatisk helg etter at elleveåringen gikk seg bort på ski.  (Foto: Jon Eirik Olsen)
BEKYMRET: Silje Malmin og sønnen Markus (11) har hatt en dramatisk helg etter at elleveåringen gikk seg bort på ski. (Foto: Jon Eirik Olsen)

Like før klokken to natt til søndag ble Marcus funnet av redningshelikopteret. Da hadde han blitt observert av helikopteret rundt tre kilometer i luftlinje fra der han ble borte.

Mannskapet fikk kontakt med gutten og heiste ham opp i helikopteret.

«Endelig kom de»

Da Marcus så redningshelikopteret tenkte han «endelig kom de».

– De hadde kjørt forbi meg noen ganger, så da begynte jeg å bli litt lei av å vente, men det var ikke så mye jeg kunne gjøre. Jeg visste at jeg kom til å komme meg hjem, men visste ikke om de kom til å finne meg, eller om jeg måtte gå hjem selv, forteller Marcus.

– Ble du redd?

– Nei, ikke så veldig.

– Skal du gå på ski igjen?

– Ja! I morgen hvis jeg er frisk.

Moren Silje ønsker å takke alle dem som bidro til å finne sønnen.

– Tusen takk. Jeg synes det var helt overveldende. Alt fra helt ukjente mennesker, venner og letemannskaper som bidro, det var helt utrolig.

KLAR FOR SKITUR: Markus har ikke mistet lysten til å gå på ski, og vil ta en tur i skiløypa så snart som mulig. (Foto: Jon Eirik Olsen)
KLAR FOR SKITUR: Markus har ikke mistet lysten til å gå på ski, og vil ta en tur i skiløypa så snart som mulig. (Foto: Jon Eirik Olsen)